Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakértők szerint a mexikói kormány és a központi bank azonnal határozott intézkedésekkel reagálna arra, ha Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje nyerne az USA elnökválasztásán - írja a CNN Money. Agustin Carstens, a jegybank elnöke nemrégiben arról beszélt, hogy ebben az esetben pénzügyi hurrikán csapna le az országra.

A mexikói peso akár 30 százalékkal is gyengülhet, ha Trump nyer - vélik a londoni Capital Research elemzői. A kutatóintézet szerint ha ez bekövetkezik, akkor az ország jegybankjának monetáris tanácsa azonnal rendkívüli ülést tartana, amelyen dönthet az alapkamat emeléséről, illetve pesót vásárolhat a bank dollártartalékaiból.

Hírek

A kampány során időről időre javultak a republikánus jelölt győzelmi esélyei, ami mindig hullámvasútra küldte a mexikói valutát. Ez a hét ugyanakkor jól kezdődött, mert miután az FBI vezetője vasárnap bejelentette, hogy nem hozott új eredmény a Hillary Clinton e-mail-ügyében tíz napja újrakezdett vizsgálat (ami erősítette a demokrata jelölt győzelmi esélyeit), a peso szárnyalni kezdett.

Dörgedelmek

Trump a kampány során számos olyan intézkedést ígért elnökké választása esetére, amelyek rosszul érintenék Mexikót. Vámot vetne ki az ott készült árukra, kerítést emelne a bevándorlók ellen a két ország közös határán, amelyet a mexikói kormánnyal fizettetne ki, felmondaná az USA, Kanada és Mexikó szabadkereskedelmi egyezményét (NAFTA) és megadóztatná az Egyesült Államokban dolgozó mexikóiak hazautalt keresetét.

Ha csak a felét teljesíti annak, amit ígért, már annak is jelentős hatása lenne a mexikói gazdaságra - véli Ihab Salib, kötvénypiaci szakértő. Ha Trump jön, akkor a közép-amerikai ország befektetési eszközei mennek a levesbe.

Kisemberek

A mexikói hatóságok a múlt héten elismerték, hogy van vészforgatókönyvük arra az esetre, ha Trump győzne, de részleteket nem árultak el. A feszültséget ugyanakkor az utca embere is érzi.

A CNN Money idézi a Mexico Cityben élő, 30 éves Miugel Cerrillót, aki abban bízik, hogy a választások után javulni fognak a két ország kapcsolatai, de keresztbe teszi az ujjait, hogy megidézze a jó szerencsét.

Karla Gasca, egy másik fővárosi lakos a biztonság kedvéért hétfőn benyújtotta az USA nagykövetségén a vízumkérelmét, mert attól tart, hogy rossz esetben - részben a peso gyengülése, részben az amerikai kormány esetleges díjemelése miatt - nagyon megdrágulhat a beutazási engedély megszerzése.