BUX
39001

Jöhet a végső krízis! - figyelmeztet a guru

A gazdasági növekedés lassulása miatt a Federal Reserve hamarosan újraindíthatja a kvantitatív monetáris enyhítést, ami államkötvények és ingatlanfedezetű értékpapírok felvásárlását jelentené, sok milliárd dolláros nagyságrendben. Marc Faber szerint mindez egy újabb, az amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos válsághoz vezethet.

NAPI, 2010. augusztus 3. kedd, 18:54

A Federal Reserve egy "végső krízist" fog létrehozni ha folytatja a "pénznyomtatást", mert alábecsüli a gazdaság erejét - mondta Marc Faber a CNBC-nek. A "pénznyomtatásra", vagyis az eszközvásárlási program felpörgetésére újabban ismét egyre nagyobb esély látszik, miután megtorpanni látszik a globális és amerikai növekedés.

Míg nem is olyan régen még az volt a fő kérdés, hogy a Fed mikor fog a rendkívüli nyílt piaci beavatkozásainak fokozatos felszámolásába, most az elemzők szerint a Fed akár már augusztus 10-én, a következő nyíltpiaci ülés alkalmával a kvantitatív monetáris enyhítés újraindítása mellett dönthet. Ez praktikusan állam- és jelzálogkötvények váráslását jelentheti a központi bank által.

Amint arról korábban a Napi is beszámolt, a pénzügyi válság során a Fed közel 1250 milliárd dollár értékű jelzálog-hátterű eszközt vásárolt fel a nyílt piacokról, leszorítva ezzel a hosszú lejáratú (jelzálog)hitelkamatokat. A WSJ szerint hasonló lépésre egy újabb recesszió során is sor kerülhet, bár egy ilyen intézkedés hatása nem lesz olyan egyértelmű, mint 2007-2009 között, hiszen a kamatok már most alacsony szinten vannak, s egy újabb ösztönzésről szóló bejelentés akár nagyobb károkat is okozhat, mint amennyit használ.

Faber szerint "a Fed folytatja a pénznyomtatást, míg végül a végső krízis el nem törli az egész szisztémát". A guru szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének, Ben Bernankénak fogalma sincs arról, merre is tart a gazdaság, és az elmúlt néhány hónapban alaposan félreértelmezték a gazdaság állapotára utaló jeleket.

A guru szerint egyáltalán nem kétséges, hogy az Egyesült Államok azt fogja hinni, hogy a növekedés majd megoldást jelent a problémára. Az amerikai államkötvények valószínűleg megszenvedik majd a Fed politikáját - vélte Faber, aki szerint inkább a részvénypiacon érvényes befektetési célokat keresni.

Azt hiszem, a világon szinte mindenkit foglalkoztat, hogy merre tart a dollár és az amerikai államkötvények értéke; mert ha a költségvetési hiány a mostani szinten marad, akkor előbb-utóbb nyilvánvalóan a hitelességgel kapcsolatos problémák jelentkezhetnek az USA-ban - fogalmazott.