Jöhet az első pofon, de legalább nem váratlan

Elindult a választási kampány a márciusi hollandiai parlamenti választások előtt. A népszerűségi listák élén Donald Trump amerikai elnök rajongója, Geert Wilders áll, ám miután 14 párt juthat be a 150 fős törvényhozásba, nehéz lesz koalíciót alakítani.
Komócsin Sándor, 2017. február 20. hétfő, 19:37
Fotó: Napi.hu

Az iszlámellenes Szabadságpárt vezeti a népszerűségi listákat Hollandiában egy hónappal a parlamenti választások előtt. A politikai erő élén Geert Wilders áll, aki régi játékos az európai populista politikusok csapatában.

A hollandiai szavazás lesz az első, amely teszteli, hogy idén is kitarthat-e az az elitellenes hangulat, amely tavaly a brexit népszavazási győzelméhez és Donald Trump amerikai elnökké választásához vezetett - írta a Reuters.

Patrióta tavasz (és ősz)

Az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Wilders, Trump rajongója egy jelszóval megadta a szavazás alaphangját. Eszerint a március 15-ei holland választásokkal elindulhat Európában a "patrióta tavasz". Ezzel arra utalt, hogy ha győz, akkor április-májusban Franciaországban követheti elvbarátja, Marine Le Pen, végül ősszel a németországi parlamenti választások is az unióellenes politikusok sikerét hozhatják.

Van azonban egy nagy különbség a brexit és Trump győzelme, illetve a Szabadságpárt várható első helyezése között. Az előbbiek váratlanok voltak, míg az utóbbi a papírforma érvényesülését hozná. Wilders az elmúlt két évben majdnem folyamatosan vezette a népszerűségi listákat, miközben ellenfelei millió kisebb-nagyobb pártba szerveződnek.

Macerás lesz

Ezért aztán elkerülhetetlennek látszik, hogy legalább négy pártból álló koalíció adja az új kormány hátterét. Ezt támasztja alá, hogy a második helyen álló, mérsékelt konzervatív VVD, Mark Rutte miniszterelnök vezetésével, 16 százalékon áll ugyan, ám a többi politikai erőt 10-11 százalék alatt mérik a közvélemény-kutatók.

A VVD igyekszik kihasználni, hogy a gazdaság erősödik - ez visszahozhatja a pártot a 2012-2014-es hullámvölgyből, amikor népszerűsége a padlón volt. Ez azonban Wilders kisebb gondja. A nagyobb az, hogy legfeljebb egy pártot találhat a Szabadságpárt mellé koalíciós partnernek, mert a többség visszataszítónak, sőt egyes részeiben alkotmányellenesnek tartja politikáját.

Sok kicsi

A parlamenti mandátumokért igen nagy tülekedés kezdődött a múlt héten, a választási kampány elindulásával. Több mint két tucat párt lökdösődik a bejutásért és várakozások szerint közülük 14 legalább egy képviselőt be is küldhet a 150 tagú törvényhozásba.

A hollandok nagy többsége nem fog Wildersre szavazni - értékeli a helyzetet Kristof Jacobs, a Radbout Egyetem politológus professzora. Ezért nem valószínű, hogy a populista politikus győzelme Hollandia európai uniós kilépéséhez vezetne, lezárnák a határt a muszlim bevándorlók előtt vagy visszahoznák a holland nemzeti valutát. Ezek a Szabadságpárt programjának fő elemei.

Átkozott politikusok

Ha a papírformának megfelelően Wilders nem tud kormány alakítani és a második helyre Rutte pártja fut be, akkor a miniszterelnök megpróbálhatja újjászervezni kormányát. A gond az, hogy a lehetséges koalíciós partnerek politikájában alig találni több közös pontot Wilders elutasításánál.

Nem könnyíti meg a politikusok dolgát, hogy a Motivaction közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a hollandok 61 százaléka szerint politikusaik "elitisták, megbízhatatlanok és tisztességtelenek". A szavazók 37 százaléka még nem döntött arról, hova teszi az X-et a szavazáson.

Nehéz dönteni - mondta a Reutersnek a Volendam városában élő Renee Keijzer asszony. Annyi minden történt a világon, hogy alig találja az ember a neki megfelelő irányt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fank70, 2017.02.21 08:26

Amíg lószar van, veréb is lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.02.20 23:13

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.02.20 20:17

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html