Jöhet az IMF? Így jár, aki osztogat

Érvénybe lépett Horvátországban a legszegényebbek adósságának elengedéséről szóló törvény. Egy szakértő szerint az osztogatás hozzájárulhat ahhoz, hogy boruljon a költségvetés.
Napi.hu, 2015. február 2. hétfő, 13:22
Fotó: Reuters

A horvát kormány a gazdasági növekedés meglódulását várja attól az intézkedéséről, amellyel elengedik a legszegényebb adósok tartozását - írja a CNBC abból az alkalomból, hogy a két hete elfogadott törvény február első munkanapján lépett érvénybe. A jogszabály példa nélküli a régióban, ahol pedig láttak már az elemzők unortodox gazdasági intézkedéseket. Az érintettek mától állhatnak sorba az illetékes kormányhivatal 175 fiókjában, hogy benyújtsák igényeiket.

A szabályok szerint azok az állampolgárok jogosultak az adósságelengedésre, akik havi jövedelme nem haladja meg a havi 1250 kunát (valamivel több mint 50 ezer forint), bérlik a lakásukat, amelyben élnek és nem képesek már fizetni a törlesztőrészleteiket. Egy személy adósságából maximum 35 ezer kunát (1,4 millió forint) engednek el. A könnyítésben a bankokon kívül más hitelintézetek, illetve a távközlési cégek és az áramszolgáltatók is részt vesznek, azaz a rezsihátralék is leírható.

Sok, sok pénz

A hivatalos becslés szerint az intézkedésnek köszönhetően 60 ezer ember szabadulhat meg az adóssága nagyjától a 4,4 milliós Horvátországban. A Reuters becslése szerint a program 2,1 milliárd kunába (309 millió dollár) kerül a hitelezőknek. (Ez 85 milliárd forint, ami hat-hét focistadion építésének költsége - a szerk.) A szocialista színezetű zágrábi kormány reményei szerint ezen az áron - az törlesztőrészleteiktől megszabaduló emberek vásárlásaira alapozva - lendületet adhatnak a gazdasági növekedésnek.

Az osztogatás pusztán azt jelzi, hogy a kormánypárt is készül az idén esedékes parlamenti választásokra - értékelte az intézkedést Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Az ország vezetőit aggasztja, hogy a GDP hét éve nem nő, ami hozzájárult ahhoz, hogy a szavazók nemrégiben a jobbközép ellenzék vezetőjét választották meg az ország elnökének.

Majd meglátjuk

A populizmus klasszikus esetével állunk szemben - írta Ash a CNBC-nek küldött emailjében. A horvát kormány következetesen visszautasítja az IMF bevonását az ország finanszírozásába (amiért cserébe természetesen feltételeket szabna), szemben Szerbiával, amely végül kénytelen volt megállapodni a Valutaalappal.

Meglátjuk, hogy Horvátország el tudja-e kerülni ezt sorsot vagy sem - fejtegette a szakértő. Ha a költségvetési kiadások fedezésére rendelkezésre álló lehetőségei beszűkülnek, akkor a horvátok rákényszerülhetnek, hogy a szerb útra lépjenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Geza73, 2015.02.02 15:01

A napinál új magaslatokba csapott a demagógia, hogy jön ehhez a cikkhez egy stadion építési költsége? Régen erre a célra lélegeztetőgép szolgált, most ez van kiadva? Ráadásul marhára nem mindegy, milyen stadionokról beszélünk, a felcsúti pl kb 4 milliárdból kijött, így a matek sem stimmel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html