Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az angol font több mint fél százalékot veszített erejéből a keddi kereskedésben, miután sajtóinformációkból kiderült, hogy az új brit kormány merevebbé akarja tenni az EU-val kötött válási megállapodását - jelentette a CNBC. A jelenlegi helyzet az, hogy az átmeneti időszak, amelyben az EU és az Egyesült Királyság közötti viszonyrendszer még nem változik, leszámítva, hogy a szigetország képviselői már nem vesznek részt az uniós intézmények munkájában, 2020. december 31-éig tart, de maximum két évvel meghosszabbítható. Boris Johnson új kormánya első intézkedésével ki akarja vetetni ezt a lehetőséget a brexittörvényből, amelyet a napokban be akar terjeszteni az új parlament elé.

Ez azt jelenti, hogy ha az EU és az londoni kormány a jövő év végéig nem tud megállapodni a szigetország és az unió új kereskedelmi megállapodásáról, akkor a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vámszabályai lépnek életbe, azaz egy csapásra igen kedvezőtlenné válik a felek kereskedése, ami mindkét oldalon súlyos gazdasági károkat okozna.

Azok, akiknek van fogalmuk arról, hogyan folynak a kereskedelmi megállapodások, határozottan állítják, hogy egy év alatt nem lehet egy ilyen munkát elvégezni. Másrészt Johnson októberben is összehozott az EU-val szokatlanul rövid idő, néhány hét alatt egy olyan megállapodást, amely ugyan Nagy-Britannia vámterületén kívülre löki Észak-Írországot, de a kormányfő elmondhatta, hogy képes volt megegyezni az EU-val.

Megmutatják nekik

Johnson és kormánya ezzel a technikai változtatással meg akarja mutatni a brexiter szavazóknak, hogy mennyire elkötelezett az Egyesült Királyság kiszakítása mellett az EU-ból - véli Iain Watson a BBC szakírója. A választáson sok olyan Leave-párti szavazót is begyűjtött a győztes Konzervatív Párt, akik korábban a Munkáspártra adták a voksukat. A brit szavazóknak ezt a részét frusztrálta, hogy a 2016-os függetlenségi népszavazás óta, amelyen a brexit győzött, a kormány és a parlament nem tudta tető alá hozni a kilépést.

A halasztás lehetetlenné tétele újabb bizonyítéka Boris Johnson felelőtlenségének és hanyagságának - minősítette az ellenzéki Munkáspárt árnyék brexitügyi minisztere, Kier Starmer a miniszterelnök döntését. Ez a változás újabb időpontot ad a piaci szereplőknek, amire figyelhetnek - értékelte a bölcs változtatást Maarten Geerdink, az NN Investment Partners európai értékpapírokkal kereskedő részlegének vezetője. Ugyanakkor úgy véli, hogy a kormány nagy parlamenti többsége segít abban, hogy a merev határidőre is összehozzák az új kereskedelmi megállapodást. Ennek ellenére jó, ha a befektetők óvatosan reagálnak a brit fejleményekre.

Jaj, de körmönfont!

Más szakértők úgy vélik, hogy Johnsonnak hátsó szándékai vannak a szigorú határidő kijelölésével. A merevebb korlát nem jelenti azt, hogy elveszne a rugalmasság a brit oldalon, sőt, éppen ellenkezőleg - véli Sam Lowe, a Centre for European Reform kutatóintézet szakértője. A 2020. december 31-ei határidővel közeledni fog a megállapodás nélküli brexit lehetősége, amit az állásukra büszke parlamenti képviselők nyilván nem akarnak, mert a gazdasági helyzet ezzel járó romlásáért nem lennének nekik hálásak a szavazóik. Így a miniszterelnök engedményeket csikarhat ki tőlük az új kereskedelmi szerződés részleteiben. Más szóval nem hogy keményíti a brit álláspontot, hanem puhíthatja.