Német lapok a hét elején arról cikkeztek, hogy az IMF legutóbbi jelentésében azt mérlegeli, hogyan lehetne egy egyszeri adóval mérsékelni az eurózóna tagországainak államadósságát. Ha tíz százalékos adóval terhelnék az európai polgárok megtakarításainak nettó, azaz a magánadósság feletti részét, akkor az övezet adóssága egy csapásra a 2007-es szintre, azaz a GDP 66 százalékára esne vissza a jelenlegi 91 százalékról - értelmezték az IMF egyik dokumentumában szereplő elemzést a szakújságírók.

A Valutaalap válaszul az újságcikkekre közleményt adott ki, amelyben Sanjeev Gupta, az IMF fiskális ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője cáfolta, hogy ilyen javaslattal élnének. A Nemzetközi Valutaalap Fiscal Monitor című kiadványának egyik elemző fejezetében a jelentés készítői áttekintettek egy sor külső vitát, illetve tapasztalatot a tőkére kivetett egyszeri adókkal kapcsolatban - írja a Gupta közleményében.

Elemzésük megállapítja, hogy az ilyen közterhek kockázata igen alacsony. Ugyanakkor nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy nem tesznek ajánlatot egy ilyen vagyonadó kivetésére. A Fiscal Monitorban az ügy elemzői megközelítése szerepel, amit nem helyénvaló az IMF pénzügyi intézkedési terveként értelmezni, miután ilyen javaslat nem létezik - oszlatja el a kétségeket az IMF állásfoglalása.