Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (bmi) háromhavi csúcsra, 52,6 pontra emelkedett az augusztusi 51,7 pontról. A végleges adat megegyezik az előzetes értékkel, illetve összhangban áll az elemzői várakozásokkal.

A mitató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI márciusban már a 39. hónapja volt az 50 pontos határ felett.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül a legnagyobb mértékű növekedést Németországban mérték, ahol 0,7 ponttal 54,3 pontra nőtt az index. Gyorsult a növekedés Ausztriában (53,5 pontra) és Spanyolországban (52,3 pontra), Olaszországban 51,0 pontos értékkel ismét a nőni kezdett a feldolgozóipar, míg Franciaország 49,7 ponttal (+1,4 pont augusztushoz képest) tovább közeledett a stabilizálódáshoz. Hollandiában (53,4 pont) és Írországban (51,3 pont) enyhén lassult a növekedés, Görögországban (49,2 pont) pedig elhanyagolható mértékben esett vissza a feldolgozóipar teljesítménye.

Szeptemberben az új megrendelések felfutásának volt köszönhető a termelés növekedése az euróövezetben: a külföldi és a belföldi rendelésállomány egyaránt gyarapodott. A foglalkoztatás tovább növekedett, immár a 25. egymást követő hónapban. Az árakat illetően az infláció szempontjából kedvező jel, hogy a beszerzési árak már a harmadik egymást követő hónapban, egyúttal 2015 júliusa óta a legnagyobb mértékben emelkedtek. Mindazonáltal a kibocsátási árak nem változtak, mivel a németországi és az írországi drágulás hatását ellensúlyozta a többi országban tapasztalt árcsökkenés.

A szeptemberi felmérés fő üzenete, hogy az euróövezeti feldolgozóipar továbbra is egy biztatóan szolid ütemben bővül, a beszerzésimenedzser-index azt mutatja, hogy a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 2 százalékkal bővült a termelés, és szeptemberben erősödött a növekedés üteme - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Hangsúlyozta, hogy a termelés növekedése az euróövezeti és az azon kívüli piacok keresletének erősödéséből adódik. Jó hír az is, hogy az új álláshelyek száma az utóbbi négy évet tekintve az egyik legnagyobb ütemben emelkedett a feldolgozóiparban.