Jókora béremelést kapnak a közszolgák a szomszédban

A román munkaügyi minisztérium tervezete szerint a közalkalmazottak fizetése 2022-ig több lépcsőben, összesen 37,3 százalékkal nő, miközben magas rangú állami tisztségviselők bérét befagyasztják. A közigazgatási alkalmazottak, a rendőrök, az ügyészek és a büntetés-végrehajtási intézetek hivatalnokainak nő 2022-ig a legnagyobb arányban a fizetése.
Napi.hu, 2016. december 2. péntek, 13:00
Fotó: Napi.hu

A tervezett szerint a legnagyobb arányban a közigazgatási alkalmazottak alapfizetése nő (közel 65 százalékkal) az idei májusi bérszintjükhöz képest. Ez átlagosan bruttó 850 lejes (közel 60 ezer forintos) béremelést jelent havi szinten - olvasható a maszol.ro portálon.

A román hadsereg és a rendőrség alkalmazottainak, illetve a büntetés-végrehajtási intézetek különleges jogállású hivatalnokainak alapbére 58,4 százalékkal emelkedik. Ez átlagosan bruttó 900 lejes (62, ezer forint) fizetésemelést jelent majd az idei májusi bérszintjükhöz képest.

Nem panaszkodhatnak a szociális ellátásban dolgozó közalkalmazottak sem, akiknek a fizetése 57,2 százalékkal nő az idei év májusához képest. A pedagógusok bére 36,6 százalékkal emelkedik. A felsőoktatásban 17,4, a kutatás területén 18,3 százalékos fizetésemelést irányoz elő a tervezet.

Két és félszeresére nőtt a minimálbér, mi jön még?
Romániában egyelőre nincs döntés a 2017-es minimálbér összegéről: a kormány ugyanakkor felszólítást tett a szociális partnerek felé, hogy tegyék meg javaslataikat A jövő évi minimálbér összegét tárgyalások útján határozzák meg, miközben 2018-tól a minimálbér egy most kidolgozandó képlet eredménye lesz.
A kormány emlékeztet, hogy 2008-hoz viszonyítva az idei évre a minimálbér összege 750 lejjel nőtt, 500-ról 1.250 lejre. Csak az idei évben közel 20 százalékkal nőtt a legkisebb kötelező bér.

HOZZÁSZÓLÁSOK