Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jeffrey Gundlach, a több mint hatvanmilliárd dollár vagyont kezelő DoubleLine Total Return Bond Fund kötvényalap menedzsere "bevállalta", hogy nyíltan megkérdőjelezi a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményét - derül ki a Bloomberg cikkéből. Ezek egytől egyik azt mutatják, hogy a Nagy-Britanniában a függetlenségpártiak vannak többségben a jövő heti népszavazás előtt.

Úgy hiszem, hogy a Remain fog győzni a referendumon - fejtegette Gundlach egy befektetői webcaston, amihez kellett némi bátorság a legutóbbi öt hangulatfelmérés egyhangúan több százalékpontos Leave-fölényt mutató eredményei után.

Rossz hangulat

A menedzser, akinek Los Angelesben bejegyzett másik cége, a DoubleLine Capital 100 milliárd dollár vagyon kezel, úgy véli, hogy közvélemény-kutatások inkább csak hangulatfelmérések.

Valójában az emberek panaszait és frusztrációját fejezik ki, sokkal kevésbé szólnak arról, mit fognak tenni a szavazófülke magányában június 23-án - fejtegette. Úgy véli, hogy a Leave-t túlmérik, a függetlenségpártiak a felmérésekben felülreprezentáltak. Amikor a szavazásra kerül sor, veszteni fognak.

Bukna az eurózóna

A szakember emellett azt gondolja, hogy ha mégis bekövetkezne a Brexit, az egyben a közös európai valuta végének a kezdete is lenne. Ezt annak ellenére tippeli, hogy Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának.

Erre a lehetőségre utal, hogy az övezet periférikus déli államainak - Olaszország, Spanyolország - kötvényhozamai a gyenge kereslet miatt nőnek. A befektetők úgy láthatják, hogy a szigetország kilépése szétzilálná az övezetet, mert az ebből fakadó kaotikus helyzet lényegesen eltérő gazdasági kárt okozhatna nekik.

Másként kellene újraszervezniük gazdasági kapcsolataikat Nagy-Britannia hagyományos szövetségeseinek és vitapartnereinek, illetve az erős eurótagállamoknak és a gyengébbeknek.

Fogadóirodák

Gundlach nincs egyedül azzal, hogy kételkedik a Leave győzelmében. A legnagyobb brit és ír fogadóirodák és pénzpiacok adatai azt mutatják, hogy a fogadók és a befektetők legkevesebb 60 százalékos esélyt adnak Nagy-Britannia maradásának az EU-ban. A legnagyobb fogadóirodás mutató, a Betfair például 64-36 százalékra állt a Remain javára szerdán délelőtt