Jól kiszúrhatnak magukkal a szlovákok

Felgyorsult az élelmiszerek áremelkedése Szlovákiában, amit tovább súlyosbíthat, ha az egyik párt javaslatát elfogadva megadóztatják az áruházakat.
Barabás Júlia, 2018. október 21. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az élelmiszerárak már az elmúlt időszakban jobban nőttek Szlovákiában, mint korábban, ám az elemzők szerint ha megadóztatják az üzletláncokat, akkor jövőre még gyorsabb drágulásra számíthatunk, ami leginkább a kevésbé tehetős családokat sújtja majd - írta a pozsonyi Új Szó.

Szlovákiában szeptemberben átlagosan 2,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ezen belül az élelmiszerek 3,7 százalékkal drágultak. Ha a parlament rábólint a radikális jobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javaslatára, amely szerint a jövő év elejétől 2,5 százalékos különadót vetnének ki az üzletláncokra, az megdobhatja az ott árult termékek inflációját.

Az új adó bevezetésének nagyjából hasonló hatása lesz, mint ha az áfát növelnék 2,5 százalékkal - mondják szakértők. Ez a közteher ráadásul leginkább a kevésbé tehetős családokat sújtja majd, hiszen ezek költik jövedelmük legnagyobb részét élelmiszerekre.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.21 10:11

Amikor nálunk ezt bevezették, akkor nem írta a magyar sajtó, hogy kiszúrunk magunkkal.
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról
Az Országgyűlés az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében, az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók különadó-kötelezettségéről a következő törvényt alkotja:
2. § Adóköteles

a) a bolti kiskereskedelmi tevékenység,

b) a távközlési tevékenység folytatása, továbbá

c) az energiaellátó vállalkozási tevékenysége.
4. § Az adó alapja az adóalanynak az adóévben a 2. § szerinti tevékenységéből származó nettó árbevétele.
-----------------------
Vagyis nálunk immár 8 éve van ilyen adó. És ezért mondom, hogy a rohadék magyar politikus már nemcsak a magyarok kárára van a népnyúzó ötleteivel, hanem az egész földi népességre.
----------------
Inkább a külföldi pénzekkel támogatott szervezeteket adóztatná meg, mint orbán.
orbán által külföldre küldött milliárdokra vessenek ki legalább 50%-os adót.
Például arra a pénzre, amit az MKP-s csáky költ az MKP kampányára meg magára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html