Jól fial a nemzeti lélek ápolása

Majdnem 40 millió forintot kapott a Nemzeti Nagyvizit négy kötetének megjelentetéséhez a Kairosz Kiadó az MNB egyik alapítványából - derül ki egyebek mellett abból a listából, amelyet a Világgazdaság szerzett meg a magyar jegybank támogatási tevékenységéről.
Napi.hu, 2016. február 16. kedd, 10:18
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nagyvizit című nyomtatott kiadvány, amely közel 40 millió forintot kapott az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványától, az azonos címen a Duna TV-n és a Kossuth rádióban futó sorozatra épül. A szerkesztők szerint műsoraik a nemzet sorskérdéseit, a magyar társadalom fizikai, lelki állapotát és változásait, múltunk és jelenük értékeit és tanulságait boncolgatják.

Ez a könyvsorozat csak az egyik a támogatott művek sorában, amelyek 2014 szeptemberéig terjedő listáját bírósági úton szerezte meg a Világgazdaság. Az MNB és alapítványai ugyanis úgy vélik, hogy nem közpénzt osztogatnak, amikor a magyar jegybank pénzét költik.

A támogatott kiadványok között van például az Unortodox különcök című könyv, amelyben Lovas István, az Echo TV műsorvezetője hasonlítja össze Izland és Magyarország válságkezelését. Emellett a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó tankönyvei is kaptak pénzt.

A rendezvények közül - Orbán Viktor felszólalásai miatt - ismertebb lehet a Bálványosi Nyári Szabadegyetem, amely több millió forintot kapott. Az MNB alapítványai PhD-ösztöndíjakat is finanszíroztak. A fél tucat alapítvány 265 milliárd forintos összvagyonából 190 milliárdot állampapírokban, 20 milliárdot ingatlanbefektetésekben fialtatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK