Jól halad Portugália, megkaphatja a következő hitelrészletet

Újabb, 1,5 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását hagyta jóvá Portugáliának a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa, miután szerdán elfogadta a szakértői szintű országvizsgálati jelentés megállapításait, amely szerint a bajba jutott euróövezeti ország megfelelő úton halad közpénzügyeinek rendbetételéhez.
MTI-Eco, 2012. október 25. csütörtök, 08:30
Fotó: Napi.hu

Az IMF így már 21,8 milliárd eurónyi hitelt folyósított a kisebbik ibériai államnak. Portugália 2011 májusában kapott az Európai Uniótól és az IMF-től hároméves, összesen 78 milliárd euró értékű mentőhitelt. Az euróövezeti államnak a segítség nélkül minden bizonnyal államcsődöt kellett volna jelentenie, miután piaci forrásokból már nem tudta finanszírozni adósságát. Az IMF és az EU a folyósított hitel ellenében szigorú költségvetési kiigazítási programot kért Portugáliától, ami fenntartható pályára állítja az ország közpénzügyeit.

Az IMF közleménye szerint jelentősen csökkentek a költségvetési és külső egyensúlytalanságok, és mérséklődtek az állampapírhozamok is, ami a portugál hatóságok jelentős intézkedéseit tükrözi. A gyengébb világgazdasági kilátások és a növekvő munkanélküliség hatására ugyanakkor nőttek a konszolidációs program végrehajthatóságának kockázatai, így - az euróövezeti partnerek segítségével - további lépésekre van szükség a konszolidáció megerősítése, a növekedés beindítása érdekében - írja a szervezet.

A hitelprogram keretében az IMF és az EU szakértői negyedévente tesznek országvizsgálati látogatást Portugáliában, ahol azt ellenőrzik, hogy a hatóságok megfelelően hajtják-e végre az ígért költségvetési konszolidációs lépéseket. Az IMF és az EU szakértői most ötödik alkalommal jártak Portugáliában.

A romló világgazdasági és portugál makropályát tükröző előrejelzések szerint a portugál államadósság 2014-ben a bruttó hazai termék 124 százalékán tetőzik. További előrejelzéseit ma hozza nyilvánosságra az IMF.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.10.25 11:00

Olyan jól halad, hogy még az előirányzott 4.5%-ot sem tudják tartani. simán 5 felett lesznek, ha nem 6.
Csak azt nem tudom, ha soha nem tartják be amit ígértek -egyik déli sem - akkor miért hisznek nekik. Eddig egyikük sem teljesítette vállalását.

Meg kell szorítan kérem. Nem kell 800-1000 euros minimálbér és nyugdíj, lehet ott spórolni csak akarni kell. De egyszerűbb önteni nekik a pénzt, eközben a legszegényebb Románia nettü befizető lett és őtt basztatják a 2.2 hiány mellett. Az emberek meg éheznek. Ez a fene nagy demokrácia az EU-ban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html