Jól járhatnak a magyar autósok is

A szlovákiai R2-es gyorsforgalmi út ugyan még csak papíron köti össze Zólyomot Losonccal, Rimaszombattal és Rozsnyóval, ám az illetékes pozsonyi minisztérium már egy magyarországi leágazást is tervez.
Barabás Júlia, 2018. január 30. kedd, 06:20
Fotó: Shutterstock

A R2-es gyorsforgalmi út egyes szakaszainak előkészítése előrehaladott állapotban van - tudta meg az Új Szó a pozsonyi közlekedési minisztériumtól.

A Vámosfalvát Lóbányával összekötő részre kiírhatják a tendert és készül az elemzés a további elágazások lehetőségéről is.

Ennek alapján a gyorsforgalmi út Losoncnál elágazna, egyik része Rimaszombat irányába vezetne, a másik viszont délre kanyarodna és eljutna a magyar határig. Egyelőre azonban nem világos, hol tartanak az egyeztetések ez ügyben a budapesti kormánnyal és a finanszírozás forrása is kérdéses.

Ezért aztán az sem egyértelmű, hogy mikorra lehet a tervekből valóság. Az R2 teljes hosszának felét jó esetben 2020-ig adhatják át a forgalomnak, amit 2023-ban nyolc fontosabb szakasszal egészíthetnének ki. Független elemzések szerint a tervek enyhén szólva túl optimisták. A tárca azonban fogadkozik, hogy megvan a szlovák-magyar közös akarat a projekt lebonyolítására.

A kép illusztráció, forrás: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK