Jól keresnek az osztrák menedzserek

A felsőszintű osztrák vállalatvezetők átlag 182 000 euró bruttó éves jövedelemmel (fizetéssel és prémiummal) rendelkeznek, míg a középszintű vezetők 113 000 eurót keresnek - derül ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből, amelyet a Wirtschaftsforum der Führungskräfte (WdF) nevű intézet készített.
NAPI Online, 2008. május 29. csütörtök, 19:23
Fotó:

Egy tipikus első számú vezető 204 alkalmazottat irányít az alpesi országban, 77 millió eurós vállalati költségvetésért visel felelősséget, évente 63 napot tölt szolgálati úton, és hetente 17 órával teljesíti túl a rendes munkaidőt - írja az MTI.

A középszintű vezetők alatt átlagosan negyven munkatárs dolgozik. Míg a felsőszintű vezetők jövedelme tavaly 4,2 százalékkal emelkedett, addig az övék csak 2,3-mal.

Az egyszerű vezetők - ők átlagban hét alkalmazott munkáját vezénylik - bruttó 80 700 eurót visznek haza éves összesítésben.

A WdF 682 különböző szinten dolgozó menedzsert kérdezett meg a felméréshez. Az összeállításból kiviláglik, hogy aki a legmagasabb jövedelemre pályázik, annak egy olyan, tőzsdén jegyzett cégnél kell elhelyezkednie, amelyben az állam résztulajdonos. Ugyanis ezeknél a vállalatoknál a felső szintű vezetők éves jövedelme 357 500 eurót tett ki tavaly.

Összehasonlításul: az osztrák szövetségi kancellár éves fizetése 285 600 euró.

Némileg más adatokat tartalmaz a Munkáskamara tanulmánya, amelyet néhány napja hozott nyilvánosságra. Az abban foglaltak szerint a meghatározó részvényeket jelölő ATX-listához tartozó vállalatok első embereinek a markát átlagosan 1,3 milliós jövedelem ütötte 2007-ben: 14 százalékkal kaptak több pénzt, mint tavalyelőtt. Javadalmazásuk 48-szorosan múlta felül az ugyanazoknál a cégeknél dolgozó alkalmazottak keresetét, amely hozzávetőleg bruttó 27 ezer euró volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK