Jól kiszúrt magával az ellenzék

Súlyos csapást mér az amerikai republikánus párt népszerűségére, hogy Donald Trump ingatlanmágnást készül jelölni az USA elnöki posztjára. Rossz hír az ellenzéknek az is, hogy az amerikaiak többsége úgy érzi, jobb lett az anyagi helyzete a demokrata elnök alatt.
Napi.hu, 2016. június 16. csütörtök, 18:47
Fotó: MTI/EPA

Az amerikaiak kevesebb mint egyharmada látja pozitívan a Republikánus Pártot, amely ara készül, hogy a független Donald Trump ingatlanmágnást jelölje az Egyesült Államok elnökének - derült ki a Bloomberg reprezentatív felmérésből. Ez a párt legrosszabb megítélése 2009 szeptembere, a pénzügyi összeomlást követő recesszió ideje óta. A Demokrata Párt elfogadottsága ezzel szemben 49 százalékos.

Az alsó- és felsőházban is republikánus többségű - a demokrata Barack Obama elnökkel szemben ellenzéki - kongresszust az emberek kevesebb mint negyede látja pozitív szereplőnek az ország életében. Ez az arány 2010 márciusa óta mélypont, ráadásul nem csupán a demokrata, hanem a republikánus szavazók is így látják.

Trump miatt van

Ez nem csupán a Hillary Clinton volt külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje és Trump küzdelmét befolyásolhatja, hanem komoly hatással lehet az elnökválasztással egyidejűleg tartandó kongresszusi képviselői és szenátori választások eredményére is.

Az emberek republikánusokról alkotott véleménye nyilvánvalóan Trump megítélésével függ össze - állítja J. Ann Selzer közvélemény-kutató szakember, aki részt vett a Bloomberg felmérésének elkészítésében. A vele kapcsolatos ellenérzések átragadnak a pártra és a republikánus politikusokra is.

Az ingatlanbefektető megosztó személyisége a párton belül is hat. Majdnem minden harmadik republikánusnak antipatikus a párt várható elnökjelöltje, miközben a demokraták támogatói körében csak 17 százalékos Clinton elutasítottsága.

Durva különbség

A belső megosztottság további jele, hogy a magukat republikánusnak tartók 28 százaléka elégedetlen pártjával, míg a magukat demokratának tartóknak csak négy százaléka van ilyen hangulatban. Ez nyilván hozzájárul ahhoz, hogy a felmérés szerint az USA első nő elnökjelölt-várományosa 12 százalékponttal vezet ellenfelével szemben a népszerűségi versenyben.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a pártot választó szavazók túlnyomó többsége a pártja mögött áll - mondja Selzer. Nem is olyan régen, decemberben csupán a republikánus érzelmű emberek kilenc százaléka volt elégedetlen a Republikánus Párttal.

Az elnökválasztási részvételüket valószínűnek mondó szavazók 60 százaléka rossz ötletnek tartja Trump jelölését a republikánusok clevelandi konvencióján. A várható republikánus szavazók körében 27 százalék ez az arány, miközben 69 százalékuk úgy látja, hogy jó lesz ez a pártnak.

Ellenmondó bizonyítvány

Obama 2009 elején kezdődött két kormányzási periódusát ellenmondóan ítélik meg az emberek. Miközben csak az amerikaiak 23 százaléka véli úgy, hogy jó irányba haladnak a dolgok az országban, személyes anyagi helyzetét 55 százalékuk tartja jobbnak annál, ahol 2009 januárjában tartott. Ez a legmagasabb arány azóta, hogy ezt a kérdést 2010 decembere óta felteszik a közvélemény-kutatásban.

A válaszadók 49 százaléka úgy véli, hogy a mai gyerekek életszínvonala alacsonyabb lesz, mint szüleiké - négy évvel ezelőtt még csupán 45 százalék volt ez az arány.

A megkérdezettek válaszai alapján úgy tűnik, hogy az elnökválasztási kampány fő kérdései a munkanélküliség, a reáljövedelemek csökkenése, a terrorizmus, az egészségügy és az Iszlám Állam terrorszervezet jelentette veszély lesznek.


Ki a jobb?

Trumpot erősebb vezetőnek tartják az amerikaiak lényegében minden téren: a munkahelyteremtésben, a terroristák elleni fellépésben és a washingtoni elit megregulázásában is. Clintont viszont megbízhatóbbnak látják.

Érdekes, hogy az embereket nem hozza lázba az a lehetőség, hogy a volt külügyminiszter lehet az USA első nő elnöke. Ezzel 2008-ban tudott támogatókat szerezni, most, úgy tűnik, nem.

Nem tesz különbséget a két jelölt között, hogy mi a véleményük a szavazóknak a vezetői tapasztalatokról, illetve a tradicionális stílusról.

Mindkét esetben fele-fele arányban oszlanak meg azok, akik úgy vélik, hogy a korábban szerzett országos vezetői tapasztalat (ami Clintonnak kedvez) fontos, és akik szerint nem, illetve azok, akik úgy vélik, hogy a hagyományos amerikai elnöki személyiséget megtestesítő elnökre van szükség (ami Trumpnak kedvez), és akik szerint ez nem számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2016.06.17 06:43

Sebaj, ez a balfék Sanders majd kiegyellíti a hátrányt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html