Jól megy a magyar modellnek

A magyar modell működik, és mi magyarok nem akarjuk lecserélni azt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az EU szociális csúcstalálkozóján Göteborgban.
Domokos László, 2017. november 17. péntek, 12:24
Fotó: Pixabay

A tanácskozás Munkahelyváltás a kihívásokhoz igazítva elnevezésű szekcióülésén felszólalva a kormányfő kiemelte: sok jó ötletet hallanak, de "a politikánk sikere nem az ötletek minőségétől függ", a siker kulcsa az, hogy azokból tudnak-e a kormányok rendszert építeni, sikerül-e modellt létrehozni a remek ötletekből - írta az MTI.

Magyarország mély válságban volt 2010 előtt, de létrehoztak egy magyar modellt.

Orbán Viktor szerint értéknek kell tekinteni a saját modelljeinket, és "mi magyarok sem akarjuk lecserélni a magunk modelljét". Azt mondta, nem gondolja, hogy mások automatikusan tudnák alkalmazni a magyar modellt, de "bizonyos elemeit talán igen".

A szekcióülésen Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen komoly forrásokat kell áldozni a munkanélküliség kezelésére. Lényeges a megfelelő és folyamatos képzés is, mert míg korábban egy munkavállalónak elég volt egyszer megszereznie egy végzettséget, amelyből aztán egész életében megélt, ma már akár öt év alatt elavulhatnak az elsajátított készségek - mutatott rá. Azoknak a helyzetét is kezelni kell, akik idő előtt elhagyták az iskolát. Úgy vélte, nemcsak húszévente kellene megvitatni a szociális kihívásokat, hanem rendszeresen, akár évente, és ebben nagy szerepe van az EU-nak. Meg kell védeni az európai szociális modellt, a munkavállalókat.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő arról beszélt, hogy országa sajátos helyzetben van, és a válság alatt nagyon megnőtt a munkanélküliség, amely még ma is igen magas a fiatal munkavállalók körében. Oktatási és képzési programokat indítottak a helyzet kezelésére. Az EU-nak is figyelembe kell vennie, hogy az egyes tagállamok helyzete eltérő.

Charles Michel belga miniszterelnök közölte: az európai projekt célja a gazdasági növekedés, a versenyképesség fokozása éppen annak érdekében, hogy megvalósuljon a társadalmi kohézió a tagállamokban. Ma már más világban élünk, mint néhány generációval korábban, és ma sokkal fontosabb, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzenek a munkavállalók, ezért meg kell erősíteni az európai oktatási együttműködést. Folyamatosan új foglalkoztatási formák jelennek meg, ami szintén megváltoztatja a munka világát és a gazdaságot, és ennek előnyeit ki kell aknázni.

António Costa portugál kormányfő szerint a változásokat, például a digitalizáció elterjedését lehetőségként kell tekinteni, hogy a munkavállalók helyzetét javítsák. Lényeges felkészíteni a fiatal munkavállalókat arra is, hogy mit tegyenek, ha elveszítik a munkájukat - vélte. Úgy látja, olyan terveket kell kidolgozni az EU-nak a szociális jogok védelmére, amelyek évtizedekre meghatározzák Európa jövőjét.

Pénteken húsz év óta első alkalommal tartottak szociális csúcsot az EU-tagországok vezetői. A találkozónak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Stefan Löfven svéd miniszterelnök a házigazdája. A Göteborgban megrendezett értekezleten az uniós intézmények vezetői, az uniós tagországok állam- és kormányfői, továbbá szociális partnerek vitatják meg, miként lehet előmozdítani az Európai Unióban a tisztességes munkafeltételek térnyerését és a gazdasági növekedést.

A találkozó célja, hogy az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság közösen kihirdesse a szociális jogok európai pillérének létrehozását, hangsúlyozva, hogy a három intézmény kiáll a pillérben foglalt húsz elv és jog mellett. A szociális pillér létrehozására irányuló kezdeményezést Jean-Claude Juncker hirdette meg az EU helyzetéről szóló 2015-ös beszédében, a hivatalos javaslatot pedig 2017 áprilisában terjesztette elő az Európai Bizottság. A göteborgi csúcstalálkozó résztvevői az oktatás és a kultúra jövőjét is áttekintik.

Címlapkép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.17 22:08

A "magyar modell" az a bangladesi, ahogy látjuk?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.17 21:51

@atombandi:
Ha programozó vagy, akkor te is tudod az egy szakma, az átlag usernek nincs szüksége erre a tudásra, max inspirálásra, kedvcsinálásra lenne jó, de ahhoz feleslegesen komplex az OOP. Ha ezt a szakmát akarja megtanulni, akkor ráér vele ilyen mélyen foglalkozni szvsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.17 17:45

@terabit:
az mar tul van, a kisebb is. esemenyvezerelt animaciokat keszitenek szorakozasbol, mert a suliban tanultak, logikai programokat keszitenek lego robotok iranyitasahoz, most pedig az objektumok, osztalyok, peldenyositas, oroklodes fogalmakat csacsogja nekem. en ertem, amit mond, mert programozo vagyok, anyja nemnagyon. :)

meglepodtem na. ezzel a tudassal mar komoly penzt lehet keresni manapsag. innen mar szinte alig kell tovabblepni, egy android app fejlesztes fele, lehet regisztralok neki egy accountot, hadd probalkozzon. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.17 16:11

@atombandi:
6. osztályban pont annyi értelme van OOP-t tanítani mint mondjuk hegesztést... totális időfecsérlés.

Amúgy meg majd 20 évvel ezelőtt iskola mellett egy tanárnőnek segítettem a szakirányú szakdolgozatában, és már akkor volt valami játékos grafikus "programozás" tanítás az alsósoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.17 15:15

a lanyom a magyarorszagi 6. osztalynak megfelelo osztalyba jar. objektumorientalt programozast tanultak informatikan. vajon magyarorszagon mit tanulnak 6. osztalyban? meg paintben rajzolnak, word formaznak szoveget, vagy mar ez excelig eljutottak?

barom orban, barmelyik nyugat europai orszag rendszerere elcserelne barki a magyar osszetakolt rendszert. de a cseh vagy a szlovak rendszer is sokkal jobb lenne. igaz, akkor nehez lenne lorinc gazdat, csanyit meg garancsit hizlalni. a magyar modelt kidobhatod a picsaba, es kurvara ne legyel buszke ra, en sem vagyok az...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html