Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szamarasz elmondta: a pénteken zárult akció végeredményét hétfőn vagy kedden jelenthetik be Athénban. Hangsúlyozta: bizakodó, hogy a kormány az akció sikeréről tájékoztathatja majd a nyilvánosságot.

A kötvény-visszavásárlási program sikere a görög mentőprogram folytatásának egyik feltétele. Lényege, hogy a görög állam mélyen a kibocsátási névérték alatti árfolyamon vásárol fel magánbefektetőktől állampapírokat, amelyeket aztán kivon a piacról. A kötvények visszavásárlására kínált értékösszeg - lejárattól függően - a kibocsátási névérték 30-40 százaléka között van. A görög papírokért cserébe az ideiglenes euróövezeti válságkezelő rendszer (EFSF) kötvényeit ajánlják fel. Összesen 30 milliárd euró névértékű állampapírt kívánnak így begyűjteni. Az akció révén egyetlen lépésben 20 milliárd euróval lehet csökkenteni az államadósságot.

A kötvényvisszavásárlás része annak az intézkedési csomagnak, amelyről november végén döntött az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurogroup). A csomag - amely többek között a Görögországnak folyósított mentőhitel kamatfeltételeinek enyhítését, illetve a 2020-ra vonatkozó adósságcélnak a GDP 120 százalékáról 124 százalékára emelését tartalmazta - feltétele volt az újabb, 44 milliárd eurós hitelrészlet folyósításának. Az Eurogroup a végső döntést a részlet átutalásáról majd csak egy rendkívüli tanácskozáson hozza meg a jövő héten, a kötvény-visszavásárlási akció eredményeinek ismeretében.

A görög miniszterelnök Horst Seehofer bajor kormányfő, a konzervatív CSU elnökének meghívására látogatott Münchenbe. A görög válság elmélyülés óta igen feszült a bajor-görög viszony, mindenekelőtt CSU-s politikusok megjegyzései miatt. A bajor párt vezetői számos alkalommal elégedetlenségüknek adtak hangot a görög válság kezelését illetően, és kifejtették, hogy a dél-európai országnak távoznia kell az euróövezetből.

A vasárnapi találkozón a két kormányfő kijelentései szerint sikerült oldani a feszültséget. Horst Seehofer a megbeszélés után tett rövid sajtónyilatkozatában elismerését fejezte ki a görög népnek a reformok sikeréért kifejtett erőfeszítésekért, és hangsúlyozta: új fejezetet nyitottak a bajor-gögög kapcsolatokban. Antonisz Szamarasz egyebek mellett kiemelte, hogy a múlt vizsgálata helyett a jövőbe kell tekinteni, és e hozzáállás szelemében viszontlátogatásra hívta bajor kollegáját Athénba.