Jóléti reform jön Németországban

Angela Merkel kancellár kormánya megállapodott az ellenzéki szociálidemokratákkal a jóléti kiadások emeléséről; az egyezség évi közel félmilliárd euróval terheli a német költségvetést.
Kasnyik Márton, 2011. február 21. hétfő, 12:06
Fotó:

Öt euróval 364 euróra emelik a Harz-IV-ként emlegetett, 4,7 millió jogosultat érintő minimális munkanélküli segélyt, miután a legfelsőbb bíróság még tavaly megállapította, hogy méltatlanul alacsony a juttatás.

Az évi 480 millió eurót jelentő többletkiadást a német tartományok fizetnék, ám a német pénzügyminisztérium vállalta, hogy ezt szövetségi forrásokból pótolják majd.

Emellett megállapodtak arról is, hogy körülbelül egymillió szerződéses munkavállaló számára minimálbért állapítanak meg, illetve hogy a szövetségi kormány fokozatosan átveszi az eladósodott tartományi kormányoktól az alapnyugdíj-kifizetéseket.

A felsőházban a törvény megtorpedózására képes német szociáldemokraták eredetileg egy ennél nagyobb segélyemelést követeltek, a végül öteurós, illetve 2012-től további három eurós emelést azonban hét hetes tárgyalás után, kompromisszumként elfogadta az SPD.

HOZZÁSZÓLÁSOK