Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel bányászok sajátos ajándékot kaptak Valentin-napra: a szénbányászati cégek kifizették nekik az éves jutalmat, amit köznyelven 14. havi fizetésnek neveznek - írta a Business Insider. Ez a bányászoknak járó olyan bónusz, amelynek értéke általában meghaladja az átlagos havi fizetést. A legnagyobb kiadás a kifizetéssel a 42 ezer személyt foglalkoztató PGG-t terhelte, amely - a munkáltatói díjakkal együtt - összesen 389 millió zlotyt utalt át dolgozóinak.

A lengyel bányászok havi keresete a közlekedési és lakástámogatással és az egyéb juttatásokkal együtt átlagosan bruttó 17 ezer zloty, ami több mint 1,2 millió forint. A 14. havi bér átutalását éles vita előzte meg a PGG-nél arról, hogy milyen motivációt kínál a 14. havi kifizetés. Az igazgatóság a közel két évvel ezelőtti megállapodásokra hivatkozva mindenkinek 85 százalékos járadékot ígért, míg a maradék részt a szénkitermelési terv végrehajtásától tette volna függővé.

A szakszervezetek álláspontja ezzel szemben az volt, hogy a bányák személyzetének, azoknak is, akik a tervet különböző okokból nem hajtották végre, 100 százalékban meg kell kapniuk a pénzt. Végül a kormány is közvetített a vitában, aminek eredményeként volt olyan bánya, ahol 95, volt olyan, ahol 100 és volt olyan, ahol 112 százalékot kaptak.

A PGG most a béremelkedésekről folyó vita van napirenden. A szakszervezetek 12 százalékos fizetésemelést követelnek. Az igazgatóság halogatná a döntést: vissza akar térni az ügyre júliusban, miután értékelték az első félév eredményeit. A bányászok kétórás figyelmeztető sztrájkkal fenyegetőztek, továbbá február 28-ra demonstrációt tarthatnak a fővárosban.