Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tegnap délelőtt sikerült tető alá hoznia a Smer, a Híd és az SNS elnökének a jövő éves költségvetést, megegyeztek a főbb számokban, illetve nagy vonalakban elfogadták a tavasz óta tervezett szociális csomagot - olvasható a portálon.

Pontos számot nem mondott Robert Fico kormányfő, de szerinte a minimálbér jövőre nagyon közel kerül az 500 eurós határhoz.

Lesz 13. és 14. fizetés, de nem kötelező

Az éves pluszjuttatások kifizetése nem lesz kötelező, de az állam adó- és járulékkedvezményt biztosít a munkaadóknak, ha ezt megadják az alkalmazottaiknak. A 13. fizetést júniusban, a 14-iket pedig év végén kapnák kézhez az alkalmazottak, de nem mindenki: várhatóan legalább 2-4 évet kell ledolgozni ugyanannál a munkaadónál. A részleteken még dolgozik a pénzügyminisztérium.

2018-ban a 13. fizetés után adót még igen, de egészségbiztosítási járulékot már nem kell fizetni, viszont az sem kizárt, hogy a társadalombiztosítási járulék fizetése alól is felmentik a munkaadókat. Kedvezményes 13. fizetést, azonban csak azoknak fizethetnek, akik legalább két évet ledolgoztak az adott cégben.

A jövő éves 14. fizetéshez legalább 4 ledolgozott év kell majd, ebből viszont sem egészségbiztosítási járulékot, sem adót nem kell fizetnie a munkaadónak.

Egy évvel később már a 13. fizetésből sem kell majd adót fizetni, és 2019-ben a 14. fizetés lesz az első, amelyet "teljesen megszabadítanak az adóktól és a járulékoktól".

További kedvezmények

Szlovákiában emellett várhatóan a duplájára nő az éjszakai, valamint a hétvégi és az ünnepnapi munkáért járó bérpótlék. Emelkedni fog a súlyosan egészségkárosodott hozzátartozójukat gondozóknak járó gondozási díj, Fico szerint megközelíti majd a minimálbér nettó összegét.

A dolgozó nyugdíjasok jövőre járulékmentesen kereshetnek havonta 200 eurót.

Emelkedik a munkába ingázóknak és a munka miatt költözőknek járó támogatás összege. A költözéshez járó támogatás 5 ezer euró körül mozog majd.