Jön a 150 dolláros olajár - hogyan kereshetünk rajta?

A kedden 88 dollár fölött tetőzve újabb rekordot döntő olajár tovább száguldhat, és még a 2010-es esztendő előtt elérheti a 150 dolláros szintet - állítja az Investec globális energia befektetési alapjának kezelője.
NAPI Online, 2007. október 17. szerda, 15:43
Fotó:

Tim Guinness a Reutersnek nyilatkozva azt mondta: az árnövekedési potenciált az magyarázza, hogy a kínálati és keresleti fundamentumok komolyan megroppanthatják az olajpiacot. Az alapkezelő szerint a jelenlegi helyzet hasonló az OECD-országok 1950 és 1970 között bekövetkezett keresletbővüléséhez, ám most Kína, India és - Japánt kivéve - a többi ázsiai ország igényei állnak a háttérben. Ha a fejlődő világ gazdaságai továbbra is évi 5 százalékkal bővülnek, az nagy lendületet adhat a potenciális kereslet növekedésének a következő 10-15 évben - véli Guinness. Hozzátette: a nem OPEC-országok kínálata viszont csak alig növelhető, e bővülés pedig nem elegendő a többletkereslet fedezésére.

Miután a nagy olajfelhasználónak számító szállítás jelenleg relatíve olcsó, az olajárnak akár 150 dollárig is kell emelkednie ahhoz, hogy érdemben visszafogja a keresletet - állítja a szakember. Szerinte egyébként még 2010 előtt átlépi a jegyzés a 100 dollárt, sőt, talán 150-ig is felszalad.

Bár az alap alapvetően a független olajcégek, finomítók, kutató- és kitermelő-társaságok részvényeit preferálja, az eddig alulteljesítő nagy olaj- és gázvállalatok is hasznot húzhatnak az energiahordozó emelkedő árából, ahogyan ez a hetvenes években is történt - véli Guinness.

A szakember által vezetett alap 2,2 milliárd dollárnyi vagyonnal bír és az idén eddig 30 százalékos hozamot produkált. Guinness "kedvencei" között olyan cégek papírjai találhatók, mint az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhillips, az Eni, a Total vagy a BP.

HOZZÁSZÓLÁSOK