Jön a decemberi hidegzuhany

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy decemberben bekövetkezik az, amit a pénzpiacok már több mint egy éve várnak: emeli alapkamatát a Fed. Az amerikai jegybank három döntéshozója is arról beszélt, hogy adottak a feltételek a szigorításhoz.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 16:09
Fotó: Reuters

Az amerikai Federal Reserve (Fed) három döntéshozója is arról beszélt szerdán, hogy támogatná a bank alapkamatának emelését - jelentette a MarketWatch. Az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart, aki az idei évben tagja a Fed döntéshozó testületének, egy konferencián tartott előadásban jelezte: nem okozna neki álmatlan éjszakákat, ha hamarosan magasabbra emelkednének a hitelköltségek.

Lockhard úgy látja, hogy teljesültek azok a követelmények, amelyeket feltételül szabtak a szigorításhoz. A foglalkoztatás az elvártnak megfelelően bővült, a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható hullámzások pedig szelídebbek lettek a Fed legutóbbi, októberi kamatdöntő ülése óta. Összességében a gazdaság meglehetősen stabil pályán mozog.

Ugyanezen a panelbeszélgetésen Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke elismételte korábbi álláspontját, miszerint az amerikai gazdaság el tudna viselni egy gyenge kamatemelést, amelyről decemberben döntenének. Jeffrey Lacker a richmondi Fed elnöke a CNBC-nek adott interjújában beszélt arról, hogy támogatja a hitelfeltételek szigorítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK