Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gázpiac liberalizálása jegyében a lengyel energiaszabályozó hivatal (URE) és a legnagyobb gáz- és olajcég, a PGNiG jövőre csökkentené a gáz nagykereskedelmi árát, ezzel utat nyitva a közvetítőknek a gázkereskedelemben - írta a vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna. Ezzel a nagyfogyasztók olcsóbban juthatnának ehhez az energiaforráshoz, mint az egyébként védelmet élvező egyéni fogyasztók.

Az URE elnöke, Marek Woszczyk ugyanakkor jó hírt közölt: eszerint idén már nem emelik a lakossági gáz árát, csak valószínűleg jövő év januárjától. Akkor viszont az elemzők szerint akár az 5 százalékot is meghaladhatja az ár növekedése, s nagyjából ennyivel kevesebbet kell majd fizessenek a legnagyobb vállalati fogyasztók. A PGNiG a lengyel energiatőzsdén (TGE) még az idén leszállítja az árait a legközelebbi, liberalizált piacok szintjére, ami 2-4 százalékkal alacsonyabb a TGE-n szereplőknél.

Az elemzők úgy vélik, a vállalatot a verseny kényszeríti erre, alkalmazkodnia kell a németországi árakhoz, hogy ügyfelei ne onnan vásároljanak. Az elsősorban az energiahivatal által kikényszerített változás azonban nehéz helyzetbe hozhatja a céget, amelyet hosszú lejáratú szerződés köt a Gazpromhoz, s annak újratárgyalására csak egy év múlva lesz lehetősége.