Jön a "háború" - itt a figyelmeztetés

Megkapják a nyakukba a La Manche-csatorna francia oldalán feltorlódott menekülteket és búcsút mondhatnak a kedvezményes francia-brit kereskedelemnek a britek, ha úgy döntenek, hogy kilépnek az Európai Unióból - figyelmeztetett a párizsi kormány gazdasági minisztere.
Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 11:20
Fotó: MTI/AP

Franciaország át fogja "tolni" a brit szigetekre a Calais-ban feltorlódott menekülteket és vörös szőnyeget terít azok elé vállalatok és szakemberek elé, akik el akarják hagyni Londont, amennyiben a szigetország népe úgy döntene, hogy kilép az Európai Unióból - idézte Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter kijelentését a Financial Times (FT).

Az angol-francia csúcsértekezlet előtt megszólalt politikus szerint a kétoldalú kapcsolatok gyökeresen megváltoznának a Brexit esetén. Ebbe az is beleértendő, hogy új akadályok jelentkeznének a francia-brit kereskedelemben.

A britek nézőpontjából a legijesztőbb megjegyzés az lehetett, amely szerint, hatályát vesztené a Le Touquet egyezmény, amely lehetővé teszi Nagy-Britanniának, hogy a La Manche-csatorna francia oldalán folytasson határellenőrzéseket. Ennek segítségével tartják ugyanis a kontinensen a brit szigetekre igyekvő bevándorlókat.

Aki másnak vermet ás...

Macron szerint a londoni City pénzügyi szolgáltatóinál dolgozó kereskedők át akarnak majd költözni a kontinensre, ha elvesztik szabad üzletkötési jogukat az EU egységes belső piacán. Ezeket az embereket tárt karokkal várják.

A gazdasági miniszter e megjegyzésével gyakorlatilag visszavágott David Cameron brit miniszterelnök egyik korábbi megjegyzéséért.

Amikor Franciaország 2012-ben emelte a céges adókat Cameron ugyanezekkel a szavakkal fricskázta a szomszédos országot. Azt mondta: vörös szőnyeget terítenek azon pénzügyi szolgáltatók elé, amelyek a kedvezőbb adózási környezetben a londoni Cityben óhajtanák folytatni tevékenységüket.

Nem riogatott

Macron szerint a képlet egyszerű: azok az emberek, akik úgy döntenek, hogy elhagyják az egységes piacot, nem számíthatnak azonos feltételekre azokkal, akik ennek részei. A Brexit esetén az EU-nak a meglévő kapcsolatok leépítésére kell fordítania az energiáit ahelyett, hogy újakat létesítene.

A francia kormány tagjának kijelentései felérnek egy virtuális pofonnal a brit függetlenségpárt politikusok arcán, ugyanis rácáfolnak egyik fontos érvükre. Amikor Cameron megjegyezte, hogy a brit kilépés esetén a calais-i menekültek átköltözhetnek Nagy-Britanniába, riogatással vádolták a miniszterelnököt. Ha azonban egy francia politikus beszél erről, azt már nekik - és a brit szavazóknak - is komolyan kell venniük.

Újra kell kezdeni az egységesülést!

Macron elismeri, hogy a brit kilépéssel az EU diplomáciailag, katonailag és gazdaságilag is meggyengülne. Azonban szerinte akármi is lesz a népszavazás eredménye a csatorna túlpartján, az EU-nak újra kell kezdenie integrációs folyamatát, mivel a Brexit körüli vita felsértette az unió egységét. Az EU-nak nincs más esélye, mint hogy igazi katonai-diplomáciai erővé váljon, amit kellő ambíció híján eddig vonakodott megtenni.

Ha Nagy-Britannia marad, elkerüljük a legrosszabbat, de egy olyan helyzetben találjuk magunkat, amikor a brit külön alku követőkre találhat - utalt arra, hogy erősödnek az EU-ellenes pártok Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban és Spanyolországban.

Nem az EU hibája

A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság - az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje - és ennek utórengései, köztük a bevándorlási krízis meggyengítette az EU-tagállamok szolidaritását, pedig ezek a csapások nem az unióból indultak, hanem azon kívülről. A megoldásuk azonban nem a nacionalista politikai újjáélesztésében, hanem a kockázatok megosztásában és az együttműködésben keresendő.

Macron visszautasította, hogy egyoldalú lépések megtételével vádolja Németországot, mert az megnyitotta kapuit a bevándorlók előtt - kész helyzet elé állítva ezzel egész Európát -, illetve az északi áramlat gázvezetékrendszerek építésével külön üzletet kötött az oroszokkal. Más ügyekben Franciaországot érhetik hasonló vádak - ismerte el a politikus.

Bolondok vagyunk

Hibáztatta viszont Brüsszelt azért, hogy nem képes megvédeni az európai ipart és munkahelyeket a nemzetközi gazdasági versenyben. Az acélgyártást tartja a legjobb példának erre.

Arra kértük a helyi vállalatokat, hogy alakítsák át termelésüket, illetve a munkavállalókat, hogy dolgozzanak kevesebb bérért, mivel túlkínálat alakult ki a piacon. Ezt követően azonban nem voltunk képesek megvédeni sem a cégeket, sem a munkahelyeket az olcsó kínai importtal szemben - fejtegette a francia gazdasági miniszter hozzátéve, hogy ez azt bizonyítja: mi, európaiak bolondok vagyunk - mondta Macron.

Brit-francia két jóbarát
David Cameron együtt dolgozik a francia kormánnyal és Francois Hollande államfővel azon, hogy bizonyítsák a brit szavazóknak az EU-tagság előnyeit. Cameron és Hollande a franciaországi Amiens-ben tart csütörtökön csúcstalálkozót, amelyen megállapodnak a katonai drónok közös fejlesztésének következő lépéséről, amire 1,5 milliárd fontot (1,94 milliárd euró) szánnak. Emellett bővítik a terroristaveszéllyel kapcsolatos információcserét és egyéb együttműködést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2016.03.04 11:29

azért én a franciáktól tartanék...be fogják váltani a fenyegetésüket, mindent megtesznek azért, hogy egy jó ideig a legkisebb kedvezményt sem kapják meg az angolok (lásd: történelem)
ráadásul, ennek tetejében, ha a kilépésre szavaznak, elbúcsúzhatnak a skótoktól is, mert ők maradni akarnak
mindenkinek szar lesz, de legalább nekik is, mondhatnánk
de akkor mi az értelme
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luluka, 2016.03.04 11:16

Ha a brittek kilépnek az eu-s pénztár legalább 15 milliárd FONTTAL (!!) lessz szegényebb . Csak a pénz érdekli a lusta franciákat !!! Azt a pénzt ki kell vasalniúk az eu tagoknak a saját zsebükböl . Cameron helyett elárasztanám az alagútat és repülön vinnék mindent át . A Calais-ban feltórlódott sáskák ott vannak legalább 25 éve és csak néhánynak sikerült átmenni . Persze a riógatás is egy fegyver de aki csak az arany-börzén 11 milliárdot keres naponta az nyugodtan kivállhat az eu-ból mert majd megy az eu sírva hogy befogadják őket mindenáron csak legyenek az únió tagjai megint . Az eu ugatja hogy munkahelyeket létesít az EK-ban amu persze nem igaz !!! Ha így van miért vannak a spanyolok , olaszok , görögök , cíprusiak ( újabban ) , lengyelek , csehek , szlovákok magyarok , románok , bolgárok , németek , franciák stb stb a Britt szigeten és dolgoznak ? Ha az eu munkát adna nekik nem lenne itt senki !!! Nincs munka ott szóval irány Nagy-Brittania mert ott van !!!! Úgyhogy a tunya francia riíogatást hagyjuk a picsába , nem ér semmit .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2016.03.03 18:38

@_Jhony:
A kilépésről való zsarolást a britek kezdték. Persze hogy nem maradhat a semmi ugyanúgy, miután kilépnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2016.03.03 18:36

@Daniel Dakota:
Nincs globális szabadkereskedelmi. Honnan vetted ezt a hülyeség?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2016.03.03 18:13

Szóval a testvériség nevében fenyegetik egymást az Eu tagok és zsarolják gátlástalanul a politikusok társaikat!
Szép új világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html