Jön a nagy orosz összeomlás

A magas olaj- és gázbevételekből közel másfél évtized alatt felhalmozott orosz tartalékalap kifogyóban van. Még egy éven át lehet belőle betömködni a költségvetésen mutatkozó méretes lyukat, ezt követően összeomolhat az orosz pénzügyi rendszer, annak minden gazdasági-politikai következményével.
Napi.hu, 2015. október 27. kedd, 15:37
Fotó: MTI/EPA

Az orosz gazdaság súlyos betegségének legújabb, vészjósló tünetét osztotta meg a parlament felsőházának képviselőivel Anton Siluanov pénzügyminiszter - jelentette a CNBC az orosz TASZSZ hírügynökség tudósítására hivatkozva. Tájékoztatta a törvényhozókat arról, hogy az ország tartalékalapja teljesen kimerülhet 2016-ban, ha az olaj ára a jelenlegi szint körül marad és a rubel sem erősödik a dollárral szemben.

A 2000 és 2014 közötti szűk másfél évtized magas olaj- és gázexport-bevételeiből felhalmozott biztonsági tartalék nagyjából 2,6 ezer milliárd rubellel (40,85 milliárd dollár), azaz több mint felével fog csökkenni 2015-ben - jelentette ki Siluanov. Ez azt jelenti, hogy 2016 az utolsó év, amelyben a kormány - és a parlament - ehhez a forráshoz nyúlhat az állam kiadásainak finanszírozásához. Ezután jön az eladósodás.

Odalehet a pénzügyi stabilitás

A matek jelenleg úgy néz ki, hogy október 1-jén 4,67 ezer milliárd rubel (70,51 milliárd dollár) volt az alapban - az éves kiadást, amelyről a pénzügyminiszter beszélt, később is elszámolhatják. A tárca október elején jelezte, hogy a költségvetés szeptemberi hiányának fedezésére elköltöttek az alapból 402,2 milliárd rubelt (hatmilliárd dollár). Ez a duplája annak, aminek júliusban vagy augusztusban a fenekére vertek.

Siluanov beszámolójában hivatkozott arra, hogy az urali típusú olaj jegyzése - ez a szabvány adja a külföldön értékesített orosz olaj árának alapját - hordónként 44 dollár körül alakul, miközben egy dollárért 62 rubelt kell adni. Ha ez nem változik, akkor az év végén 900 milliárd rubeles hiány fog tátongani a büdzsén. Tényleg ezzel a kockázattal nézünk szemben - hangsúlyozta mondanivalójának komolyságát a pénzügyminiszter.

A tárca júliusban napvilágra került tanulmánya szerint akkor kezdhetnének hozzá a tartalékalap forrásainak pótlásához, ha az olaj hordónként 70 dollárra drágulna, ami meglehetősen távol áll a jelenlegi szinttől és a szakértői várakozásoktól. (Egyesek 2017-ig 60 dollár alatti árat jósolnak.) A pénzügyminisztériumi elemzés bemutatásakor Siluanov kiemelte az alap jelentőségét. Elveszítjük a pénzügyi stabilitásunkat enélkül a tartalék nélkül - derült ki a Reuters akkori híréből.

Katasztrofális gazdasági környezet

Az orosz gazdaságot azt követően érte súlyos csapás, hogy 2014 júniusától kezdve fél év alatt a 114 dollár/hordós olajár (ez a londoni Brent szabvány akkori ára) a felére esett. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a Krím-félsziget 2014. márciusi bekebelezése miatt az EU és az USA politikai és gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek amúgy is rontják a gazdaság helyzetét.

A feltétek ilyen alakulása nyomán recesszió alakult ki: a hivatalos adatok szerint 2015 harmadik negyedévében éves összehasonlításban 4,3 százalékkal zsugorodott az orosz gazdaság. A rubel árfolyama hullámvasútra került az elmúlt másfél évben. Az állami tartalékalap forrásait a nemzeti valuta védelmére is felhasználták - legutóbb májusban adtak el dollárt a rubel erősítése céljából. A nyár óta azonban ismét gyengült az orosz valuta, árfolyama megközelítette a 64 rubel/dollárt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.10.29 19:42

@antitroll:
USA:
Őket nem érdekli a szír olaj. (Az USA-ba szállító olajimportőrök "térképén" meg sem látszik Szíria) Itt nyilván az orosz barát Assad elmozudítása és ezzel az orosz befolyás megszüntetése (lehet) a cél.
Oroszo:
Ez tiszta: van ott támaszpontjuk és Assad nagy orosz barát. Oroszo-nak kell(het) egy kikötő, mert Ukrajnai orosz jelenlét jövője erősen kérdéses.
Assad-nak nem nagyon van mása, mint pár olajkút de valamit adnia kell az oroszoknak, mivel azok szorgalmasan bombázzák a lázadok állásait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.10.29 08:36

@nemvagyok1:
Srácok, milyen szíriai olajról beszéltek?
Ami ott van, azért az oroszok és a kínaiak sem mennek bele a háborúba.
Az usákok mehettek az olajért háborúba Irakban, de szíriában ahhoz kevés az olaj.
Az oroszok a sajátjukat sem tudják eladni. A kínaiak olcsóbban tudnak szerezni.
Egyébként igazad van: a kínaiak szívatják az oroszokat. A szupervasút volt az első, a gázvezeték volt a második, a szíriai beavatkozás lesz a harmadik (jó eséllyel).
A kínaiaknak egyszerűen nincs ott igazi érdekeltségük. Egyetlen lehet, az, hogy Kínát is közvetlenül fenyegeti az iszlám állam fanatikusai. Az oroszok Ázsiában a japánokkal együtt a legnagyobb vetélytársaik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.28 23:51

@antitroll: Hiába kérdezel a magyar gazdaságról, én ahhoz nem értek. A "magyar gazdaság" jelenleg egy felcsuti boxos elmebeteg őrjöngését jelenti, amihez én nem tudok, és főleg nem akarok lesüllyedni. Az orosz gazdasághoz értek valamennyit, meg általában a normális, beszámitható emberek által irányitott gazdaságokhoz. Ha nálunk is ilyen lesz, remélhetőleg nemsokára, akkor térjünk vissza a témához.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.28 22:48

@nemvagyok1: Igen, elismerem hogy a fontosabb országoknak, főleg nagyhatalmaknak, nincsenek barátaik, csak kőkemény érdekeik. De legalább azokhoz ragaszkodnak, azokat nem árulják el, mint kis hazánk hazaáruló kormányai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.10.28 22:32

Ezt az "együttműködést" azért várjuk meg, hogy tényleg úgy lesz-e, mert Kína hagyományosan képes visszalépni az utolsó pillanatban is, és legutóbb pont a ruszkikat szívatták meg, de rendesen: az ázsiai "gigavasút" projektből (talán három éve) az utolsó pillanatban szálltak ki pénzügyileg és műszakilag is.

Amúgy meg a cikk is utal arra, hogy Kínának érdekeltségei vannak arrafelé és az oroszok kapnak Szíria olajából, ugyanis sokkal inkább bombázzák a lázadók állásait, mint sem az IS-t.
Az azért legyen tiszta, hogy Putyin a legutolsó pillanatban szállt be, és csak azért, mert akkor már Assad-nak (Putyin helyi bábja) órái voltak hátra.
Mindenki az érdekeit védeni megy oda, és ezért nem lesz ennek mostanában vége. Sajnos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html