Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új "be- és kilépési rendszer" (EES) rögzíti a nem uniós állampolgárok nevét, ujjlenyomatát, arcképét, a belépés helyét és idejét is. Ezeket az adatokat a vízumkötelezett és a vízum nélkül is beengedhető utasoknál egyaránt rögzítik belépéskor, kilépéskor és a belépés megtagadása esetében, majd 90 napig tárolják - írják a közleményben.

A rendszer révén könnyebben ellenőrizhető, hogy a megengedett tartózkodás idejét (egy 180 napos ablakban 90 napot) az illető nem lépte-e túl. Az útlevelek pecsételését gyorsabb eljárás veszi át, ahol a hamis iratokat és a túltartózkodást is könnyebb kiszűrni.

Az adatokat alapesetben három évig, túltartózkodáskor öt évig őrzik meg; a rendszer adatait bűn- és terrorcselekmények megelőzésére, kiszűrésére és felderítésére is lehet használni.

Az új regisztrációs rendszerben sokféle adat gyűlik össze, amelyeket a külső határátkelőhelyeken dolgozók az illegális belépés és túltartózkodás visszaszorítására használhatnak.

  • Az információkhoz hozzáférnek a nemzeti határőrizettel és vízumkiadással foglalkozó szervek;
  • az adatokhoz az Europol is hozzáfér;
  • a tagállami menekültügyi hatóságok nem kapnak hozzáférést az adatbázishoz.

Bulgária és Románia is részt vesz a rendszerben

A rendszert a schengeni együttműködés országai mellett azok a tagállamok is használhatják, amelyeknél befejeződött az úgynebezett schengeni értékelés vagy passzív részesei az európai vízuminformációs rendszernek (VIS).

"Az új be- és kilépési rendszer által gyorsabb és biztonságosabb lesz a határátlépés, könnyebb lesz elkapni a hamis papírokkal próbálkozó terroristákat és más bűnözőket" - mondta Augustin Diaz de Mera (EPP, Spanyolország) jelentéstevő.

A tagállamokkal már leegyeztetett jogszabály-tervezetet a képviselők 477 igen szavazattal 139 ellenében 50 tartózkodás mellett fogadták el. Az új rendszer várhatóan 2020-ban lép életbe - írja az EP sajtóirodája. (Migráció - közös felelősségvállalásra szólított fel az Európai Tanács.)

Az új be- és kiléptetési rendszer az úgynevezett okos határokról szóló csomag része, amit az Európai Bizottság tavaly áprilisban mutatott be. A költségeket 480 millió euróra becsülik.