Jön az áfaemelés, összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel Madridban

A vidéki megmozdulások után Madridban is tömegek tüntettek a kormány ma bejelentett megszorító intézkedései ellen Spanyolországban. A többezres tüntetés a rendőrök és a demonstrálók közti összecsapásokhoz vezetett.
NAPI, 2012. július 11. szerda, 15:50
Fotó: Napi.hu

Rövid időn belül többezresre duzzadt a tüntető spanyol bányászok tömege Madridban, akik a kormány bejelentett intézkedései, többek közt a szénágazat eddigi támogatásainak drasztikus csökkentése ellen tüntettek.

A demonstráció végül a rendőrök és a tüntetők közti összecsapásokhoz vezetett, a rendfenntartók gumilövedékeket is bevetettek a tiltakozók ellen. Vidéken, főleg Észak-Spanyolországban korábban autópályákat is érintő úttorlaszokkal, házi rakétákkal adtak nyomatékot a tiltakozásnak.

Mindennek előzménye, hogy Mariano Rajoy miniszterelnök kemény megszorító csomagot jelentett be szerdán.

A ma bejelentett tervek szerint

  • 2014-ig 65 milliárd euróval csökkentik a költségvetési kiadásokat
  • az áfát 3 százalékponttal 21 százalékra emelik,
  • a munkanélküli segélyeket megnyirbálják
  • csökkentik a közszolgák fizetését.

Rajoy ugyanakkor - legalább egyik választási ígéretét megtartva - nem nyúlt a nyugdíjakhoz, ám közölte, hogy tárgyalna a szocialista ellenzékkel a nyugdíjrendszer átalakításáról, az EU-ajánlások alapján, hogy a várható életkorhoz kössék az ellátások nagyságát. A miniszterelnök arról is beszélt (mintha csak magyar kollégáját hallanánk - a szerk.), hogy az adózásban a munka és a jövedelem terhelése felől a fogyasztás és az energia adóztatása felé mozdulnak el, az európai politikával összhangban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.07.11 16:00

Törvényszerűen következnek az események egymás után. Ma már a bolond is látja, hogy fel kell készülni az árak folyamatos emelkedésére, a további megszorító intézkedésekre, ami polgárháborúhoz vezethet, hiszen ha csak az egyik nemzetiség eszmél fel, hogy a másikat "jobban támogatja a kormány", akkor egymást kezdik püfölni, ha pedig már mindenki elégedetlen a kormányokkal vagy éppen az EU megszorító intézkedéseivel szemben, akkor már mindent és mindenkit ütni-verni fognak...de legjobban a kirakatok üvegeit.

Lehet látni, hogy egy bizonyos politikai és pénzügyi kör provokálja, nyomorítja meg a népeket, ennek a központja az EU nyugati felén van és nem is Amerikában...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html