Irán a külföldi szankciók januári feloldása óta 900 ezer hordóval napi 3,1 millióra növelte olajtermelését, azonban 2020-ig 185 milliárd dollár beruházásra van szüksége a szektornak. Addig kihagyható a legnagyobb exportőrök termelés-befagyasztási megállapodásából, mert jelentős külföldi beruházások nélkül komolyabb növekedést már nem érhet el.

A világpiac stabilitását egyébként sem fenyegetné egy potenciális iráni napi 300-400 ezer hordós kiviteli többlet - állította Leonyid Fedun, az orosz Lukoil elnökhelyettese. Mint a TASZSZ-nak elmondta, cége érdekelt az iráni lehetőségekben, azonban ehhez egyelőre sem a feltételek, sem a szükséges törvények nem adottak.

Az árstabilitás érdekében a legnagyobb termelők megállapodtak a kitermelés befagyasztásában, ebből azonban Irán kimaradt, ezért merültek fel most félelmek, hogy exportjának fellendülése felboríthatja a világpiaci árakat.

Többek között erről tárgyalt Teheránban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter, aki rámutatott: a döntést az olajtermelés stabilizálásáról már 15 ország biztosította támogatásáról, amelyek a világ olajtermelésének 73 százalékát adják. Irán úgy tűnik, nem kívánja felborítani a kialakult egyensúlyt, és nyilván a szereplők megnyugtatása érdekében közölte, hogy kész tárgyalni a befagyasztásról, ahogy kitermelése eléri a napi 4 millió hordót.