Várhatóan tovább növeli előnyét a Samsung az Apple-lel szemben az okos telefonok piacán 2013-ban - idézte a Strategy Analytics elemző cég prognózisát a Reuters. Az előrejelzés szerint a koreai nagyvállalat 35 százalékkal, 290 millióra növeli értékesítését az idei 215 millióról, míg amerikai versenytársa harmadával fejelheti meg 180 ezres 2012-es eladásait. Ennek eredményeként a Samsung világpiaci részesedése 33 százalékra mehet fel a tavalyi 31 százalékról, míg az Apple súlya 21 százalékra emelkedne az egy évvel korábbi 20 százalékról.

A okos telefonok piacának őrült tempójú bővülése valamelyest lassul ugyan 2013-ban, de még így is szédítő marad - véli a Strategy Analytics. A 2012-es 41 százalék után idén 27 százalékkal, 875 millió készülékre ugorhatnak az eladások. A visszafogottabb tempó Észak-Amerikát, Kínát és a fejlett ázsiai országokat is jellemzi majd. Elemzők szerint az Apple azért marad le a versenyben, mert viszonylag egysíkú a termékkínálata, az olcsóbb okos telefonra vágyó vevők nem is gondolhatnak arra, hogy az amerikai cég telefonjai közül válasszanak.

Csak semmi kapkodás

A Samsung várhatóan áprilisban áll elő vezető okos mobilja, a Galaxy S IV új változatával, majd a Galaxy Note III táblagéppel. Emellett egy rakás további telefont dobhat piacra még idén - derült ki a sajtónak kiszivárogtatott hírekből. A legfrissebb pletykák szerint az Apple újdonsága, az iPhone5S májusban vagy júniusban kerülhet a boltokba, a cég várhatóan különböző nagyságú képernyőkkel igyekszik változatosabbá tenni kínálatát.

Az iPhone5 eladásai jól hasítanak, profitot hoznak - ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyelőre várat magára az olcsóbb Apple-telefon piacra dobása. A feltörekvő piacok kispénzű vevőinek szánt iPhone Mini, amelyről régóta csiripelnek a számítástechnikai és informatikai szakma verebei, a legoptimistább várakozások szerint is csak 2014-ben jelenhet meg a piacon. Nagyjából ez lesz az az időszak, amikor az Apple-nek már nagy szüksége lesz egy olyan újdonságra, amely életet lehel addigra várhatóan kifulladóban lévő értékesítésébe.