BUX
38240

Jön az újabb közlekedési káosz

Még egy nappal meghosszabbítják sztrájkjukat a Lufthansa pilótái, így pénteken is járatkimaradásokkal, repülőtéri mizériával kell számolniuk az utazóknak. A munkaadó és a munkavállalók álláspontja alig közeledett egymáshoz.

Napi.hu, 2015. március 19. csütörtök, 16:40

Tovább folytatják sztrájkjukat a német Lufthansa légitársaság pilótái, miután kétnapos leállásuk nem sok eredményt hozott - jelentette a BBC. A rövid és középtávú járatokat érintő szerdai, illetve a hosszú távúakat bénító csütörtöki munkabeszüntetés alaposan megkeserítette az utazók életét. A pénteki leállás ismét a rövid és középtávú utakra induló gépeket érinti.

A járataink háromnegyedét elindítjuk - jelentette ki a hosszabbítással kapcsolatban Martin Riecken, a Lufthansa szóvivője. Ez az ígéret a cégcsoport többi légitársaságára, így a svájci Swissre és az Austrian Airlinesra is vonatkozik. A cégvezetés fel akarja újítani a tárgyalásokat a pilóták szakszervezetével, a Vereinigung Cockpittel.

A legkomolyabb vitatéma a felek között a pilóták nyugdíjkedvezménye. Eszerint 55 éves korukban visszavonulhatnak, úgy, hogy megkapják bérük 60 százalékát, ami 65 éves korukban a jogszabályok szerint járó szintre emelkedik. A vállalatvezetés azt ajánlja, hogy a jelenleg alkalmazásban álló pilóták esetén emeljék fel a korhatárt 61 évre, míg azoknál, akik mostantól lépnek be a céghez, ne alkalmazzák a szabályt.

Nem stratégiai üzleti döntésről van szó - válaszolta Jörg Handwerg, a szakszervezet szóvivője, arra utalva, hogy a Lufthansa a költségek csökkentésének indokával akarja elvenni a szerzett jogot. A verseny nem vezethet olyan értékek elvetéséhez, amelyeknek fontos szerepük volt abban, hogy a Lufthansa a világ egyik vezető légitársaságává vált. A tavalyi pilótasztrájkok 232 millió euró veszteséget okoztak a cégnek.