Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai puha hatalom kétségkívül sikeres. Diplomáciánkkal, fejlesztési politikánkkal, kereskedelmi kapcsolatainkkal mi, európaiak hozzájárulunk a stabilitás megteremtéséhez, a béke, az emberi jogok és a jogállamiság előmozdításához. A puha hatalom azonban önmagában nem elég erős - írja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Magyar Nemzetben ma megjelent publicisztikában.

A közös védelem az európai projekt része volt annak fogantatása óta. Ezek az ambíciók azonban nagyrészt ambíciók maradtak csupán. Itt az ideje, hogy többet tegyünk. Drágán fizetünk a hatékonyság hiányáért és a széttagoltságért. Míg az EU-ban 178 különböző fegyverrendszer van, addig az Egyesült Államokban mindössze harminc. Európában több a helikoptergyártó, mint ahány felvevőpiacot biztosítani képes ország létezik. Megengedjük magunknak azt a luxust, hogy 17 különböző harckocsitípusunk legyen, miközben az Egyesült Államok remekül elboldogul egyetlen modellel - írja  a luxemburgi politikus.

Az Európai Bizottság ezért tett javaslatot az Európai Védelmi Alapra, amely bár nem váltja fel a nemzeti költségvetések védelmi kiadásait, de ösztönzi az együttműködést a közös kutatásokban, fejlesztésekben, a védelmi felszerelések és technológiák beszerzésében. Ez legalább annyira szolgálja a biztonságunkat, mint amennyire az adófizetők hasznára válik.

Kizárólag pénzért ugyanakkor lehetetlen igazi európai biztonsági és védelmi uniót vásárolni. Politikai akaratra és ambícióra is szükségünk van.  Az EU már rendelkezik az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik, hogy elmozduljon a jelenlegi két- és többoldalú katonai együttműködések kuszaságától a védelmi integráció hatékonyabb formái felé.

Európa túl hosszú ideig hagyatkozott mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat - írta a bizottság elnöke.