Jönnek a kalasnyikovok utódai

Megkezdik a világhírű Kalasnyikov gépkarabély utódainak sorozatgyártását, egyikük lesz az orosz „jövő katonája” fegyvere.
Napi.hu, 2015. február 5. csütörtök, 12:54
Fotó: Reuters

Februárban elindítják a világ legnagyobb példányszámban gyártott fegyvere, a kalasnyikov gépkarabély két utódjának sorozatgyártását - jelentette az Izvesztyija című lap. A védelmi minisztérium ezek közül választja ki azt, amelyik része lesz a Ratnyik nevet viselő, "jövő katonája" felszerelésének.

Az AK-12-es a régi kalasnyikov korszerűsített, annál sokkal pontosabb változata, amely a II. világháború híres golyószóróit és nehézgéppuskáit tervező Gyektyarjev iroda A-545-ösével versenyez.

Az első állami vizsgálatokat a TASZSZ jelentése szerint már januárban elvégezték, megállapítva, hogy mindkét fegyver teljesíti a védelmi minisztérium elvárásait, de a teszteket az év végéig folytatják, miután kiküszöbölték a sokkal bonyolultabb A-545-ös hibáit. Évekig tartott a vita, hogy szükség van-e a régi gépkarabélyok (jelenleg a AK-74M típust használják) leváltására, amelyekből még több millió van az orosz hadsereg raktáraiban, de végül az újítást akarók győztek. A szakértők szerint az A-545-ös pontosabb és nagyobb a tűzgyorsasága, az AK-12 viszont egyszerűbb, olcsóbb és tömeghasználatra alkalmasabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK