Jönnek a megszorítások, újra színre lépett a IMF

Megállapodásra jutott az argentin kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy jókora hitelkeret folyósításáról, amiért cserébe Buenos Airesnek rövid pórázra kell fognia költségvetését. Argentínában nem igazán népszerű az IMF, amelyet sokan tesznek felelőssé az ezredfordulót követő államcsődért.
Komócsin Sándor, 2018. június 8. péntek, 11:38
Fotó: Napi.hu

Argentína és az IMF megállapodott arról, hogy az utóbbi 50 milliárd dollár értékű, hároméves futamidejű készenléti hitelkeretet nyújt az országnak. Az egyezséget még jóvá kell hagynia a hitelező igazgatóságának - idézte Valutaalap bejelentését a CNBC. A Buenos Aires-i kormány május elején fordult segítségért az IMF-hez, miután a peso a befektetők tömeges távozása nyomán már-már megállíthatatlanul gyengülni kezdett.

A nemzetközi szervezet Magyarországnak legutóbb a 2008-as őszi pénzügyi válság idején nyitott 20 milliárd dolláros hitelkeretet, amelyből a balközép kormányok 14,3 milliárdot használtak fel. A második és a harmadik Orbán-kormány 2016 áprilisáig visszafizette a hitelt.

Fordulópont Argentínában

A latin-amerikai ország életében óriási fordulatot jelent, hogy ismét az IMF-fel "üzletelnek," ugyanis az argentinok jelentős része a Valutaalap korábbi előírásait okolja az ország pénzügyi rendszerének 2001-2002-es összeomlásáért. (Amikor 2001 novemberében a kormány közölte, hogy nem tudja teljesíteni az IMF által kitűzött költségvetési elvárásokat, a Valutaalap felfüggesztette az ország hitelezését, ami tőke meneküléséhez vezetett válságba taszítva a bankrendszert.)

Miután Mauricio Macri államfő az IMF-hez fordult, az ország több pontján tüntetések kezdődtek a döntése ellen. A kormány azzal indokolta lépését, hogy a pénzügyi biztonsági háló kifeszítésével meg akarja előzni az ország történetéből ismert gazdasági válások visszatérését.

Nicolas Dujovne pénzügyminiszter szerint az IMF csak segíthet, Argentína gondjait saját maguknak kell megoldani. Szavai szerint várhatóan azonnal lehívnak a kölcsönből 15 milliárd dollárt.

A kérések

Az IMF szokása szerint szigorú feltételekkel adja a kedvezményes hitelt. A kormánynak 2019-re a GDP 1,3 százalékára kell leszorítania költségvetési hiányt, szemben a korábbi 2,2 százalékos tervvel. A büdzsének 2020-ra egyensúlyba kell kerülnie.

Emellett várakozások szerint a kormány kezdeményezni fogja, hogy a kongresszus változtassa meg a jegybank működését szabályozó törvényt, annak érdekében, hogy megerősítsék az autonómiáját. Végül új inflációs célokat is elfogadtak: 2019-re 17, 2020-ra 13, 2021-re 9 százalékos pénzromlást terveznek.

Az elnöki hivatal azt is bejelentette, hogy további 5,65 milliárd dollár hitelt vesznek fel az Inter-American Development Banktól, a Világbanktól és a CAF fejlesztési banktól a következő 12 hónapban.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.06.08 16:34

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html