Az idei december sok lengyelországi vállalatnál tragikusan alakul: itt a szezon csúcsa, és nincs elég emberük a megrendelések kiszolgálására - írja gazeta.pl. Az egyik lengyel kereskedelmi központban egy boltvezető azt panaszolta, hogy felvett két kisegítő lányt, de azok meg sem jelentek, mert egy másik helyen, a versenytársnál dolgoznak.

A munkatársak elcsábítása a lengyelországi kereskedelemben lassan megszokottá válik. A szakértők szerint az is felér egy csodával, ha találnak olyan alkalmazottat, aki egy-két hónapra elszegődik. Ezért a cégek emelik a fizetéseket. A Work Service adatai azt mutatják, hogy az átlag órabér bruttó 14 és 20 zloty között van (1000-1500 forint). Ez ugyan 20 százalékkal magasabb, mint a szezonon kívüli bér, de ez sem kínál biztosítékot arra, hogy egy cég munkaerőt találjon.

A legnagyobb gondban azok a logisztikai és termelő vállalkozások vannak, amelyeknek fizikai munkásra van szükségük. Tavaly még jobb volt a helyzet, mert amennyiben nem akadt lengyel dolgozó, ukránokat alkalmaztak. Mostanra sokan letelepedtek a vendégmunkások közül, akik a tavalyinál jobb ajánlatokat keresnek. A szakértők azt jósolják, hogy az ukrán munkaerőpiac nemsokára kimerül, ezért Indiában, Nepálban vagy Bangladesben kell dolgozókat toborozni.

A nyitókép forrása: Reuters