Jót is tehet az olcsó olaj az IMF szerint

Az olajárak csökkenése 0,3-0,7 százalékponttal emeli meg 2015-ben a globális GDP-növekedést - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya az olajárak idei csökkenésének következményeiről.
MTI, 2014. december 22. hétfő, 19:00
Fotó: Napi.hu

A tanulmány végkövetkeztetésében megállapítja, hogy az olajárak idei csökkenésében mind kínálati, mind keresleti tényezők egyaránt szerepet játszottak. Az IMF véleménye szerint nagy bizonytalanság alakult ki a piacon a kereslet-kínálati tényezők további alakulását illetően, az azonban valószínűsíthető, hogy az olajárak mindenképpen felfelé fognak korrigálni, de nem érik az elmúlt évekre jellemző szintet.

Az olajárak június óta elszenvedett közel 50 százalékos esése lényegesen meghaladja a globális gazdasági aktivitással az olajnál szorosabban korreláló fémárak csökkenését. Az olajárak csökkenésében tehát elsősorban specifikusan az olajpiacra, ezen belül is a kínálati oldalra jellemző tényezők játszottak meghatározó szerepet.

Az olajárak csökkenéséből az iparosodott országok, de különösen a fejlődő országok húzhatnak hasznot az elkölthető lakossági jövedelem növekedésének, a termelési költségek csökkenésének, valamint a termelés javuló versenyképességének köszönhetően. Csökken viszont az olajexportőrök bevétele és romlik fizetési mérlegük is.

Az olajárak csökkenése fokozta ugyan a globális pénzügyi rendszer stabilitására leselkedő kockázatokat, de ezek kezelhető kereteken belül maradtak. Az árfolyamhatás csak néhány exportőr ország, Oroszország, Nigéria és Venezuela devizájára korlátozódott. A globális pénzügyi kapcsolatok összetettségére való tekintettel azonban a devizaárfolyam-hatás következményeit szoros figyelemmel kell követni.

Az olajexportőrök kiadásaik fokozatos csökkentésével igyekeznek csillapítani az olajárcsökkenés bevételkiesést okozó hatását. Az alacsony tartalékokkal rendelkező és feszített költségvetési politikát folytató országokban azonban ennek komoly költségvetési- és devizaárfolyam-hatása lehet. A megfelelő monetáris intézkedések híján mindez az infláció növekedéséhez és a deviza leértékelődéséhez vezethet.

Az olajárak csökkenése ugyanakkor számos ország számára megtakarításokra, esetenként az energiaipari támogatások csökkentésére, illetve az energiára kivetett adók emelésével bevételeik növelésére, vagy ezáltal más adók kiváltására nyújthat lehetőséget - állapítja meg az IMF hétfőn közzétett tanulmánya az olajárak csökkenésének világgazdasági hatásairól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2014.12.22 20:48

Az olaj àra felére csökkent a hazai diesel pedig 15%-al a bolti àrak meg 0%-al.
Ennyit a nemzetközi olajàr hazai àrakat befolyàsoló hatàsàról.
Az IMF megint mellényúlt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.22 19:38

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html