Jót tesz az exportnövekedés a lengyel gazdaságnak

Lengyelország gazdasága gyorsulhat a második negyedévben, mivel a gyenge zloty és a nyugat-európai felzárkózás kedvezően hat a lengyel exportra - írja a Bloomberg.
NAPI, 2010. augusztus 30. hétfő, 08:32
Fotó:

A lengyel GDP 3,2 százalékkal bővülhet a tavalyi év azonos negyedévéhez képest, ez az előző negyedév 3 százalékos növekedése után bizakodásra adhat okot - a Bloomberg kilenc szakértőjének konszenzusa szerint. A Lengyel Statisztikai Hivatal 10 órakor teszi közzé a makroadatot.

Az euró/zloty árfolyam április eleje óta 7 százalékkal áll alacsonyabban - miután a lengyel központi bank külföldi devizát vásárolt saját pénzének gyengítése érdekében, a lengyel export így olcsóbbá válhatott.

Az első féléves exportbővülés Lengyelországban 29 százalékkal magasabb volt a tavalyi év első félévében tapasztaltnál, tette közzé a lengyel jegybank - ennek a negyede Németországban köt ki.

Ezek az adatok azonban nem késztetik az alapkamat változtatásra a lengyel jegybankot - véli Mateusz Szczurek, a varsói ING Bank Slaski közgazdásza.

Néhány döntéshozó, mint Adam Glapinski és Elzbieta Chojna-Duch azonban meglebegtette, hogy kamatemelésre kerülhet sor, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot - a bank 2,5 százalékos célszintje fölé tornászva az inflációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK