Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bizottság elsősorban a hivatalnokoktól, köztük a belügyi és az igazságügyi minisztériumtól, valamint az Alkotmánybíróságtól kapott információkból és adatokból indult ki - jelentette ki Vera Jourová a Hospodárské Noviny című cseh lapban megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy elsősorban a magyar ellenzékkel tárgyalt, közölte: az ellenzékkel nem egyeztetett, közvetlen kontaktusa csak az újságírók szakszervezetével volt.

Vera Jourová elutasította azt a magyar bírálatot is, miszerint szoros kapcsolatban áll Soros Györggyel. "Ezt teljes mértékben elutasítom. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok" - szögezte le az alelnök. Jourová kijelentette, hogy nincs kapcsolatban Soros Györggyel, akivel egyszer, 2016-ban valóban találkozott, amikor az üzletember az ukrán jogrendszer reformja iránt érdeklődött nála. "Határozottan visszautasítom, hogy valamiféle szövetségről vagy hasonló elméletekről lenne szó" - folytatta Jourová.

Az EB-alelnök nem ért egyet Varga Judit igazságügyi miniszter azon értékelésével sem, hogy a jogállamisági jelentés magyar része nem objektív és a Magyarország-ellenes szervezetek anyagai alapján készült.

"Ilyen szigorú értékeléssel nem értek egyet. Transzparensek vagyunk, és egy sor olyan, Magyarországon működő szervezetet szólítottunk meg, amelyeknek tekintélyük van és ismerik a helyzetet. Továbbá mind Magyarországon, mint más országokban is, legfőbb partnereink a minisztériumok, az ügyészségek és az állami szervek voltak" - fejtette ki.

"Személyesen és igen szigorúan felügyeltem azt, hogy az értékeléseknél ne jelenjenek meg a néhány állammal, mint például Magyarország, szembeni előítéletek" - szögezte le Jourová.

Elmondta: januárban olyan tárgyalást szeretett volna kezdeményezni a magyar kormánnyal, mint amilyet Varsóban sikerült megtartani, de a koronavírus-járvány miatt már nem jöhetett létre. "Magyarországon sok a probléma, és ezeket asztalnál kellene megtárgyalni. Varsóban ez sikerült, de Magyarországon ez valóban hiányzik" - fejtette ki Vera Jourová.