"Annak ellenére, hogy úgy vélem, Trump elnök felelőtlen viselkedése és erőszakra buzdítása után megérdemelte, hogy letiltsák, egyértelmű, hogy ez így nem mehet tovább" - jelentette ki az EU-biztos. Szerinte az óriásvállalatoknak el kell fogadniuk a "szigorúbb szabályozást, az érvényesíthetőbb kötelezettségeket és a fokozottabb felelősségvállalást" az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a digitális szolgáltatásokról és piacokról szóló jogszabályjavaslata az online platformok elszámoltathatóságára és az illegális tartalmak hatékonyabb eltávolítására irányul. "Ezek úttörő javaslatok, de még időre van szükség ahhoz, hogy valósággá váljanak" - mondta Jourová. Véleménye szerint a brüsszeli bizottság decemberben elfogadott cselekvési terve az európai demokrácia megerősítésére hatékony intézkedéseket határoz meg például a félreinformálás internetes terjedése ellen és egy átláthatóbb, kiszámíthatóbb internetes rendszer kialakításának irányában.

A cseh biztos elmondta, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma ráébresztette arra, hogy "online és offline is harcolni kell, és nem szabad elfogadni a jogállamiság, az alapvető értékek és a demokrácia elleni támadásokat." "Mi, a demokrácia szószólói, naivan azt hittük, hogy a demokrácia megvédi önmagát, pedig törékeny és ki van téve a kívülről vagy belülről érkező támadásoknak" - hívta fel a figyelmet.