Jövő héten se lesz brexit

Az Egyesült Királyság nem tud jövő csütörtökön kilépni az EU-ból - mondta Sajid Javid brit pénzügyminiszter. Még nem engedték el a britek az október 31-i kilépést, de ez most már az EU-tól függ.
Rácz Gergő, 2019. október 25. péntek, 15:09
Fotó: Napi.hu

A konzervatív párti kormány minden lehetséges lépést megtett annak érdekében, hogy tartani tudja az október 31-i Brexit-határidőt, "elérte azt a Brexit-megállapodást, amelyről mindenki azt mondta, hogy elérhetetlen", és szükség esetére megtette az előkészületeket a megállapodás nélküli Brexitre is - mondta a BBC-nek az MTI szerint Sajid Javid pénzügyminiszter.

A parlament és különösen Jeremy Corbyn - a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője - miatt "további bizonytalanság és késlekedés várható" a kormánypárt szerint.

El kell fogadnunk, hogy nem tudunk kilépni az EU-ból október 31-én, mivel a parlament a határidő hosszabbítását kérte, és az EU - bár még nem kaptuk meg válaszát - valószínűleg eleget tesz ennek a kérésnek

- mondta a brit pénzügyminiszter.

Sajid Javid az első kabinettag, aki nyilvánosan és egyértelműen kijelentette, hogy nem tartható a jövő csütörtöki Brexit-határidő.

Boris Johnson miniszterelnök kezdeményezte az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg még érvényes jövő csütörtöki határnapról 2020. január 31-ig, annak a törvénynek megfelelően, amely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést, hacsak az alsóház ezt külön határozatban nem engedélyezi.

Az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak küldött levelét a brit kormányfő nem írta alá, mellékelt viszont még egy levelet és egy magyarázó kísérődokumentumot is, amelyben kifejtette, hogy csak a parlament által alkotott törvényt teljesíti a halasztás kérésével, de valójában károsnak tartaná, ha az EU teljesítené ezt az indítványt.

Johnson pénteken úgy fogalmazott, hogy "a dolgok jelenlegi állása szerint" az Egyesült Királyság még mindig ki tud lépni az EU-ból jövő csütörtökön, és "ki is kellene lépnie".

Ez most már azon múlik, hogy az Európai Unió beleegyezik-e a határidő halasztásába. Ebbe ezidáig az EU még nem adott konkrétumot.

Az október 31-i kilépést jelenleg törvény rögzíti, de a Downing Street közölte, hogy ha az EU engedélyezi a halasztást, a brit kormány az unió által meghatározott új határnapnak megfelelően módosítja a Brexit időpontjáról szóló jogszabályt.

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken bejelentette, hogy az unióban maradó országok kormányai megállapodtak a Brexit halasztását célzó brit kérelem jóváhagyásáról, a halasztás hosszáról azonban később döntenek.

A patthelyzet feloldása végett Johnson előrehozott választások kiírását kezdeményezi december 12-ére. A kormány az indítványt hétfőn terjeszti a londoni alsóház elé vitára és szavazásra.

Az előrehozott választásokhoz a parlamenti mandátum időtartamát öt évben rögzítő brit választási törvény alapján a képviselők kétharmados többségének támogatása kell. A kormányzó Konzervatív Pártnak azonban egyszerű többsége sincs az alsóházban, így az előrehozott választások kiírásához az ellenzék, mindenekelőtt a Munkáspárt támogatására van szüksége.

A Munkáspárt akkor hajlandó hozzájárulni a választások kiírásához, ha végképp lekerült a napirendről a megállapodás nélküli brexit lehetősége, vagyis ha az EU előbb hozzájárul az október 31-i Brexit-határidő halasztásához.

Brit médiaértesülések szerint ugyanakkor az EU a halasztásról szóló hivatalos döntéssel éppen arra vár, hogy mi lesz a választásokról szóló londoni parlamenti szavazás eredménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2019.10.25 23:18

na4 sem számol már vissza. :(
a szurkolást is ctrl&c + ctrl&v kombóval nyomja.
beszürkült minden, szürke esős napok uralják albiont...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2019.10.25 17:15

Mikor lesz Final countdown "No Dealel" Mr Johnson?Ennyit szamit a 2016-os szavazas? :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html