Egyebek között ezt tartalmazza a franca kormány által nyilvánosságra hozott jövő évi költségvetési terv, amely azzal számol, hogy 2025-re sikerül a maastrichti 3 százalékos felső küszöbre leszorítani a deficitet.

A kormány előrejelzése szerint az idén 10 százalék körüli mértékben csökken a GDP, elsősorban a koronavírus-járvány hatásaként. Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter szerint jövőre már 8 százalékkal erősödik a francia gazdaság, amely 2022-ben éri el a válság előtti szintet.

A koronavírus miatt gyakorlatilag az egész francia gazdaság leállt március 17. és május 11. között, mintegy 12 millió embert bocsátottak el rövidebb, vagy hosszabb időre. A gazdaság teljesítménye rekordmértékben, 13,8 százalékkal csökkent a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

A francia GDP 5,9 százalékkal zsugorodott az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékos gazdasági csökkenést jegyeztek fel.

Az INSEE előrejelzése szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP már akár 19 százalékkal is nőhet és további 3 százalékkal az utolsó negyedévben - írta az MTI.