Jövőre jöhet kamatemelés Kelet-Európában

A globális fellendülés megtorpanása és a korlátozott inflációs nyomás miatt legkorábban a jövő év elején várhatóak kamatemelések a kelet-közép-európai régióban.
NAPI, 2010. szeptember 27. hétfő, 13:07
Fotó:

A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 9 közgazdász közül Lengyelországgal kapcsolatban 6, Magyarországgal kapcsolatban 8, Csehországgal kapcsolatban pedig mind a 9 úgy vélekedett, hogy nem várható kamatemelést idén. Lengyelországban jelenleg 3,5 százalékon, Csehországban 0,75 százalékon, Magyarországon pedig 5,25 százalékon áll az irányadó jegybanki kamatráta.

Lars Christensen, a Danske Bank koppenhágai elemzője szerint helyes, hogy később halasztják a kamatemelést a régió jegybankjai, hiszen csak a gazdasági fellendülés idején igaz, hogy eszközbuborékok alakulnak ki a túl alacsony kamatszintek miatt - a globális gazdaság azonban továbbra is stagnál.

A jegybanki döntéshozók azonban mindhárom országban utaltak rá, hogy nem sokáig mehet ez így tovább; a Bloomberg előrejezése szerint Csehországban 2011 végére 1,5 százalékra, Magyarországon 5,75 százalékra, Legyelországban pedig 4,25 százalékra növelik majd az alapkamatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK