Jövőre új adót vethetnek ki

Az Európai Unióban már 2012-ben hatályba léphet a pénzügyi tranzakciós adó - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy francia elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú, illetve vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón a dél-franciaországi Cannes-ban.
MTI-Eco, 2011. november 4. péntek, 17:40
Fotó: Napi.hu

Az újfajta adóról az Európai Bizottság által előkészített javaslatot az uniós állam- és kormányfők már a jövő év elején megvitathatják - mondta Sarkozy. Franciaország küzdeni fog azért, hogy az új adó a jövő év végéig életbe is léphessen, ígérte az elnök. A pénzügyi szereplőknek pénzügyileg is hozzá kell járulniuk az okozott károk helyreállításához - hangsúlyozta a francia elnök.

Sarkozy üdvözölte, hogy számos ország csatlakozott a javaslathoz. Megemlítette Németországot, Spanyolországot, Argentínát, az Afrikai Unió államait, Etiópiát, Dél-Afrikát, valamint Brazíliát, amely annyit jelzett, hogy figyelemmel kíséri a folyamatot.

A tranzakciós adóról szóló francia-német javaslatot a zárónyilatkozat is megemlíti, de a G20-ak szintjén nem alakult ki egységes álláspont.

Sarkozy arról is szólt, hogy a G20-ak közzéteszik annak a 11 adóparadicsomot rejtő országnak a listáját, amelyeket "kiközösít" a nemzetközi közösség.

A G20-ak elsősorban a görög válság továbbterjedését próbálták megakadályozni a kétnapos találkozón, amelynek a referendum elvetésével sem múlt el minden veszélye. Ráadásul időközben a piacok nyomása az eurózóna harmadik legjelentősebb gazdaságára és a világ negyedik legjelentősebb hitelfelvevőjére, Olaszországra helyeződött át.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök délután megerősítette, hogy kormánya ezért hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Európai Bizottsággal együtt ellenőrizze az államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak növelésében is megállapodtak a G20-csoport országai, de arról még nem tudtak dönteni, hogy ez hogyan történjék. Herman van Rompuy uniós elnök sajtóértekezletén elmondta: a forrásbővítésre különböző lehetőségek vannak, a G20-csoport pénzügyminisztereit kérték fel, hogy a felmerült opciókat dolgozzák ki. Egyelőre az európai és nem európai országok eltérő állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehetne az IMF-et hatékonyabban felhasználni a segítségnyújtásban. Több, az Egyesült Államok által támogatott feltörekvő ország nem kívánja addig márványba vésni a számokat, ameddig az eurózóna nem rendezte belső problémáit.

A költségvetési többlettel rendelkező feltörekvő országok, első helyen Kínával, elkötelezték magukat arra, hogy a belső kereslet általi gazdasági növekedés irányában fejlesztik gazdasági modelljüket, oly módon, hogy támogassák a világgazdaság beindulását és a pénzügyi stabilitást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.11.04 19:45

@Zodiakus: külön adózó jövedelem az árfolyamnyereség.. szja.-t köll fizetni..az meg egykulcsos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.11.04 19:21

@megalodon: Kérdeznék valamit,hogy tiszta legyen a dolog.Ha te az átváltások,és keresztárfolyamok között nyereségre teszel szert,te ebből mennyit adózol jelenleg.Hogy még érthetőbb legyen,légyszi ezt 100 Ft-os nyereségre vetíteni.(ebből mennyi marad hivatalosan a zsebedben,és kinek,mit fizetsz a többi részéből?)
Mert hát ez is munka által képzett jövedelem,szellemi munka által.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.11.04 18:10

Európában 3 állam támogatja a tranzakciós adót egy sor állam meg elutasítja pl. Brittek ( a londoni CITY fizetné a 60%.-át mellesleg),Dánok,Svédek,Hollandok,Olaszok stb... évek óta próbálkoznak bevezetni hasonló eredménnyel...ezenkivül elutasítja az Usa,Kína,oroszok lényegében a többség elutasítja, mert hülyeség...

szóval az a valószinübb, hogy nem lesz, kivéve ha tagállami hatáskörbe utalják, hogy vesse ki ha kedve van ...

megjegyzem pénzügyi tranzakciókra nem vonatkozik az eus javaslat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html