Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vajon Görögország végleg hátra hagyta-e hat éven át húzódó politikai és gazdasági válságát vagy az újra csak egy átmeneti kilábalást látunk? Ez az egymillió dolláros kérdés, amelyre az európai vezetők és a befektetők szeretnék tudni a választ - derül ki a Reuters cikkéből. Az athéni kormány hétfőn nyújtott be a parlamentben egy salátatörvényt, amely egyebek mellett tartalmazza azokat az intézkedések, amelyek elfogadására szükség van a 85 milliárd eurós harmadik segélycsomag következő kétmilliárdos részletének lehívásához.

Alekszisz Ciprasz, az ország szeptemberben újraválasztott miniszterelnöke ugyan sutba dobta azt a megszorításellenes retorikát, amelynek segítségével pártja, a radikális baloldali Sziriza fölényes győzelmet aratott a januári parlamenti választásokon, majd hat hónap alatt az összeomlás szélére és az euró elvesztésének határára vezette az országot, de kérdés, hogy végleg feladta-e régi politikáját.

Furcsa helyzet

A nyakkendőt továbbra is mellőző kormányfő most arról beszél, hogy minél gyorsabban le kell zavarni azokat a fájdalmas gazdasági intézkedéseket, amelyekbe a hitelezőknek engedve augusztusban belementek.

A sietséget azzal indokolja, hogy a nagy kiadáscsökkentések és adóemelések után a négyéves ciklus második felében fordulatot hajthassanak végre. Megvalósíthassák azt a radikális szociális intézkedéscsomagot, amely szintén szerepelt választási ígéreteikben.

Ez az első olyan görög kormány, amelyet úgy választottak meg, hogy egy segélycsomag végrehajtását (nem újratárgyalását vagy félrehajítását) ígérte - emlékeztet a helyzet furcsaságára Georgiosz Pagulatosz, az Athéni Egyetem közgazdász professzora. Ráadásul a jobb- és balközép ellenzék szintén támogatja a segélyprogramot.

Átmeneti nyugalom

Uniós diplomaták és Görögországgal foglalkozó elemzők arra számítanak, hogy a társadalom és a kormány, illetve a hitelező eurótagállamok és Athén mézes hetei kitartanak az év végéig. Ez alatt az idő alatt a kormány átpasszírozhatja a parlamenten a kőkemény költségvetést. Ennek része lesz egy reformcsomag, amelynek elfogadása utat nyithat további hárommilliárd euró hitel átutalása, a bankok feltőkésítése és az adósságkönnyítéssel kapcsolatos tárgyalások megkezdése előtt.

A bajok a jövő évben kezdődhetnek, amikor végre kell hajtani a nyugdíjrendszer, a munkaerőpiac és a közszolgáltatások fájdalmas reformját. Egy demoralizált állami adminisztrációnak kellene behajtania a megemelt adókat, illetve kiutalnia a csökkentett juttatásokat. A költségvetés gyarapodása szűkíteni fogja a fogyasztást. Ez borítékolhatóan rombolni fogja a Ciprasz-kormány népszerűségét, miközben a hitelezők - élükön Németországgal - várhatóan csak korlátozott, feltételekhez között adósságkönnyítésről lesznek hajlandóak tárgyalni.

Amatőrök

Nehezítheti a kormány helyzetét, hogy egyes minisztereinek hozzáértése megkérdőjelezhető, és azokat a profi tisztviselőket sem látni, akik a háttérben elvégeznék a munka nehezét. Attól tartok, hogy sem az önbizalmuk, sem az embereik nincsenek meg a reformok végrehajtásához, amelyekben egyébként maguk sem hisznek - magyarázza egy korábbi szocialista pénzügyminiszter, aki részt vett Görögország eurócsatlakozásának előkészítésében.

Ciprasz a befektetőkhöz fordult, mondván: megteremtette a politikai stabilitást, így most már rajtuk a sor, hogy Görögországba vigyék a pénzüket. Az életfontosságú bevételeket ígérő privatizáció útjában ugyanakkor számos akadály áll. Kezdődik azzal, hogy a kormánypárt ideológiai okokból idegenkedik az állami vagyon eladásától és végződik azokkal a munkavállalói és önkormányzati fenyegetésekkel, amelyek szerint bíróságon támadják meg a magánosításokat.

Beindítani a bankokat

Kritikus kérdés a bankok újratőkésítése, mert enélkül nem lehet mozgásba hozni a gazdaságot. Ha a részvényeseket és a legfontosabb kötvénytulajdonosokat kár éri, az elriaszthatja a tőkét a pénzintézetekből.

Az esélyeket javítja, hogy a korábban várt 25 milliárd eurónál jóval kevesebb friss tőke is elég lehet. Ha sikerült ezt korrekt módon elosztani a szereplők között és az elmúlt szűk egy évben kivont 40 milliárd euró ügyfélbetét jó része is visszatér, akkor fel lehet oldani a júniusban bevezetett pénzfelvételi és átutalási korlátozásokat.

És itt jutunk vissza a cikk elejéhez. Szakértők szerint az a nagy kérdés, hogyan viselkedik a kormány, amikor a segélyprogram elvárásait teljesíti, és hogyan amikor szabad keze van. Ciprasznak tovább kell mennie azon az úton, amelyen elindult, meg kell szabadulnia az ideológiai ballaszt maradékától, végre kell hajtania a gazdaság átalakítását. Az elmúlt egy év cikkcakkjai bebizonyították, hogy jó a taktikai érzéke, ám azzal a kihívással, amellyel szembe néz, csak hosszú távú vízió birtokában birkózhat meg.