Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A dollár erősödött a főbb devizákhoz képest, miután a csütörtökön közzétett, a vártnál jobb júliusi amerikai kiskereskedelmi adatok enyhítették azokat a pénzpiaci aggodalmakat, hogy az amerikai gazdaság a recesszió felé halad. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex kétheti csúcson, 98,281 ponton, 0,14 százalékos pluszban állt pénteken közép-európai idő szerint délelőtt fél 11-kor.

Pénteken gyengítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely a piacok nyitása előtt 7,0312 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot, 0,06 százalékkal, 44 pippel gyengébben az előző napi 7,0268 jüan/dollárnál.

A Kínán belüli (onshore) piacon csütörtökön 7,0333 jüanon zárt a dollár, pénteken nyitáskor 7,0375 jüanon, félidőben pedig 7,0390 jüanon jegyezték az amerikai devizát. A Kínán kívüli (offshore) piacon pénteken félidőben 7,0509 jüanon állt a dollár jegyzése.

Ha az onshore piacon a félidős szinten zárul a kereskedés, akkor a jüan 0,3 százalékos erősödést tud elkönyvelni a dollárral szemben erre a hétre, de augusztus elejéhez képest így is 2 százalékos veszteségben van.

Úgy az Egyesült Államok, mint a Kína részéről tapasztalt "kemény hozzáállás" nagyon aggasztja a befektetőket - mondta egy kínai bank egyik kereskedője, hozzátéve, hogy a jüan nagyon érzékenyen reagál az immár második évbe lépett amerikai-kínai kereskedelmi háború fejleményeire.

A dollárt támogatták, a jüant viszont gyengítették az Európai Központi Bank (EKB) monetáris lazítási várakozásai is. Az euró gyengüléssel reagált arra a hírre, hogy Olli Rehn, a finn központi bank elnöke, az EKB kormányzótanácsának tagja csütörtökön úgy nyilatkozott, szeptemberben az eddig vártnál is erősebb lazítást, "egy hatásos és jelentős" gazdaságösztönző csomagot kell elfogadni.

Az irányadó kínai tőzsdeindexek emelkedtek pénteken, alapvetően a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok drágultak, miután a pekingi vezetés jelezte, hogy a gazdasági növekedés lassulásának ellensúlyozására a fogyasztást ösztönző intézkedéseket vezet be. A vezető sanghaji tőzsdeindex, a Shanghai Composite 0,29 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,57 százalékos, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,45 százalékos nyereségben zárt pénteken.

A kínai-amerikai kereskedelmi viszály gyorsan és drasztikusan elmélyült azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök augusztus elsején váratlanul bejelentette, nem elégedett a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-jétől 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre.

Ennek nyomán Kína központi bankja - a globális pénzügyi válság óta először - augusztus 7-én, a múlt héten hétfőn a lélektani 7 jüan/dolláros küszöb fölötti értéken határozta meg a nemzeti fizetőeszköz napi középárfolyamát. Még aznap hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát az amerikai pénzügyminisztérium.

A pénz- és árupiacokon csak átmeneti megkönnyebbülést hozott az az amerikai bejelentés, miszerint mégsem sújtanak pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-ére halasztják a 10 százalékos pótlólagos vámtarifa kivetését. Így ténylegesen "csak" évi 125 milliárd dollár értékű kínai termékre vezetik be szeptember 1-től a 10 százalékos pótvámot.