Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Frankfurtban, Németország pénzügyi központjában az euróövezet első és egyetlen jüan alapú elszámoló (clearing) intézménye jöhet létre a POBC és a Bundesbank szándéknyilatkozata szerint. Német és kínai cégek régóta szorgalmazzák az intézmény felállítását, és az RMB-kezdeményezés munkacsoport néven egy testületet is alapítottak, amely tavaly október óta dolgozik.

A munkacsoport három modellt vázolt fel az elszámoló intézmény lehetséges működésére. Várhatóan az elszámoló bank modellt alkalmazzák, és ezt a szerepet a Bank of China tölti majd be, amelynek már van fióktelepe Frankfurtban, és március végén stratégiai megállapodást kötött a frankfurti értéktőzsdét üzemeltető Deutsche Börse AG-val.

A POBC és a Bundesbank szándéknyilatkozatát is március végén írták alá, amikor Hszi Csin-ping kínai elnök hivatalos látogatást tett Németországban.

A megvalósítás ütemezéséről nem határoztak, az viszont biztos, hogy a kínai vezetés nem csak Frankfurtnak szán szerepet a kínai tőkepiac megnyitását és a jüan nemzetközi helyzetének erősítését célzó európai terveiben: a POBC április elején a brit jegybakkal (BoE) kötött megállapodást arról, hogy kijelölnek egy bankot a jüan alapú ügyletek elszámolására.

Előzőleg, tavaly júniusban, illetve októberben a PBOC valutacsere- (swap-) keretmegállapodást kötött a BoE-val és az Európai Központi Bankkal (ECB). A swap-keretmegállapodások és az elszámoló bank felállításáról szóló szándéknyilatkozatok azt jelzik, hogy Peking az euróövezeten kívüli legnagyobb uniós gazdaság - vagyis Nagy-Britannia - központi bankjával és az euróövezet központi bankjával párhuzamosan együttműködve igyekszik mindjobban erősíteni a jüan szerepét az EU-ban.

A pénzügyi tranzakciók globális kommunikációs hálózatát üzemeltető társaság (SWIFT) kimutatása szerint a jüanban Kína határain kívül végzett ügyletek több mint 60 százalékát Londonban bonyolítják le. Ugyanakkor a kínai-német gazdasági kapcsolatokban is gyors ütemben növekedik a jüan jelentősége. A SWIFT adatai szerint csak tavaly május és szeptember között 8,2 százalékról 14,1 százalékra emelkedett a kínai és német felek között jüanban lebonyolított fizetések aránya, amelyet a Frankfurtban tevékenykedő pénzügyi cégek egyesületének (Frankfurt Main Finance) elemzése szerint belátható időn belül akár 40 százalékra is fel lehet emelni.

Az egyesület szerint a Frankfurtban működő jüan alapú elszámoló bank számos előnyt nyújt a német cégeknek, például nem kell Sanghajig vagy Hongkongig elutazni csak azért, hogy jüanban bonyolítsák le az ügyleteket, és nem kell többé az eurót dollárra, majd dollárról jüanra váltani, és ugyanezt fordítva megismételni a kínai partnerekkel végzett üzletekben. A német cégek így valamennyi tényezőt együttvéve évente 500 millió eurót takaríthatnak meg.