Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai deviza a 6,5-ös szint alá erősödött a dollárral szemben, amire 1993 óta nem volt példa, miután a befektetők arra számítanak, hogy a gyorsuló infláció ellen küzdő jegybank hagyni fogja a jüan erősödését - jelentette a Bloomberg. A pénzromlás üteme 5,4 százalék volt márciusban az ázsiai országban, ami jóval meghaladja a kormány négyszázalékos célját, és május-júniusban 5,6 százalékos rátát várnak az elemzők.

A sanghaji kereskedésben 6,4848-ig erősödött a jüan, a hongkongi offshore piacon 6,4725-re ment le az árfolyam, a 12 hónapos határidős jegyzésekben pedig 6,3150 jüanon váltották a dollárt. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a szokatlanul gyors erősödés arra utal, hogy a kínai devizát fel akarják használni az infláció elleni harcban - a 6,5-ös szint áttörése után gyorsulhat a tempó, ezért sok kereskedő határidős jüanspekulációt ajánl a dollár ellen.

Gyors, nagy lépésekben történő felértékelődésre nem lehet számítani, mert az kiütné a kisebb exportcégeket, amelyek a működőképesség határán egyensúlyoznak, ugyanakkor egyes elemzők szerint akár hét százalékkal erősödhet a kínai deviza a dollárral szemben 2011-ben. Idén eddig 1,5 százalékos erősödést jegyezhettek fel a tőzsdézők - a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint ezt további háromszázalékos erősödés követheti.