Az országba karácsony óta több mint 685 ezer adag érkezett a Pfizer-BioNTech oltóanyagból. Eddig több mint 339 ezer személy részesült a vakcinából, kivétel nélkül egészségügyi és szociális dolgozók, valamint az idősotthonok lakói. A római kormánybiztos szerint Dánia mögött Olaszország a második helyen áll a beadott oltások számában az Európai Unió tagállamai között. Az oltásban való részvétel önkéntes és ingyenes - írja az MTI.

Az Emilia Romagna tartományban található, kevesebb mint hatezer lakosú Bagno di Romagna polgármestere azonban bejelentette, hogy elbocsátja a város működtette idősotthon húsz dolgozóját, akik nemet mondtak az oltásra.

Az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) csütörtökön igent mondott a Moderna-vakcina használatára is, miután azt az Európai Gyógyszerügynökség (Ema) is engedélyezte.

Ezzel egy időben egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak a korábbi 15 ezer után, valamint 414 beteg hunyt el az egy napja jegyzett 649 után. A halottak száma így elérte a 77 291-t. Hetek óta először most emelkedett ismét először az aktív fertőzöttek száma, meghaladva az 571 ezret, valamint enyhén, de hetek óta először emelkedett a kórházban kezeltek és a lélegeztető-gépen levő betegek száma is.

Húsz tartományból kilencben a Covid-kórházak terheltsége ismét túllépte a harminc százalékos küszöböt, köztük szerepel az északi Lombardia és Veneto, a középolasz Lazio, valamint a déli Puglia is. Trento város térségében a kórházak telítettsége túllépte az ötven százalékot. A kormány a január 8-i adatok függvényében dönt arról, milyen korlátozásokat vezetnek be a következő hetekben. Több régió, köztük a Róma körüli Lazio is jelezte, hogy akár január végéig nem engedi vissza a tantermekbe a 14 év feletti tanulókat. A digitális tanítás mellett és ez ellen tüntető szülők Nápolyban esernyőkkel estek egymásnak csütörtökön.

A kormány július 31-ig meghosszabbította az új koronavírus-járvány miatti egészségügyi vészhelyzetet, amelyet első alkalommal tavaly január végén vezettek be, és amelynek határidejét azóta folyamatosan előre tolják.

Luca Zaia a tavaly februártól gócpontként ismert északkeleti Veneto tartomány kormányzója szokásos napi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a régióban jelenleg szűrt vírus "nem ugyanaz, mint tavaly márciusban volt, Covid-19-nek nevezzük, de mutációról van szó". Hozzátette, már nyáron is azonosítottak egy mutációt, de az erejét veszítette. A venetói adatok szerint jelenleg nyolc mutáció van a tartományban, az egyik közöttük az úgynevezett angol. December végén az olasz virológiai társaság elnöke jelentette be, hogy a lombardiai Brescia városában szintén hónapok óta jelen levő mutációt azonosítottak.