Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. Ebben a helyzetben jelenleg kérdéses, hogy az elfogadáshoz a kormány biztosítani tudja-e a parlamenti többséget.

Juncker azonban a BBC televíziónak adott vasárnap esti nyilatkozatában a névelőt erőteljesen hangsúlyozva kijelentette: ez "a" megállapodás, egyben ez a lehető legjobb megállapodás Nagy-Britannia számára, és ez az egyetlen lehetséges megállapodás.

"Én soha nem változtatgatom a véleményemet napról napra. Ha a (londoni) alsóház nemet mond, akkor nem lesz megállapodás" - mondta Juncker.

Ugyanezt hangsúlyozta legutóbbi nyilatkozataiban Theresa May brit miniszterelnök és külügyminisztere, Jeremy Hunt is.

Theresa May pénteken, a BBC News brit közszolgálati hírtelevízió és a BBC rádió közös betelefonálós műsorának vendége volt. Arra a hallgatói kérdésre, hogy "van-e B-terv" arra az esetre, ha a londoni alsóház nem fogadja el a Brexit-megállapodásokat, May kijelentette: ha a megállapodás "nem megy át, akkor kezdhetünk mindent elölről", és az országra még több bizonytalanság, megosztottság nehezedne.

A kormány ebben az esetben hiába térne vissza Brüsszelbe azzal, "hogy az embereknek ez az egyezség nem tetszett, kaphatnánk-e egy másikat. Nem hinném, hogy az Európai Unió válasza erre az lenne, hogy tessék, itt van jobb egy megállapodás".

Jeremy Hunt külügyminiszter vasárnap, a megállapodások brüsszeli aláírása után, a BBC televízió interjúműsorában elismerte, hogy "a parlamenti aritmetika próbatételt jelent" a kormány számára, bár szerinte a következő két hétben "sok minden változhat". Ha a brit parlament elveti a megállapodást, "abból nem következne automatikusan", hogy az Európai Unió hajlandó lenne tárgyalni egy jobb egyezményről.

Jean-Claude Juncker a vasárnap esti BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Nagy-Britannia kilépéséért az Európai Uniót is terheli-e felelősség.

"Az embereknek évről évre, hónapról hónapra, napról napra azt mondogatták, hogy Nagy-Britannia EU-tagsága rossz dolog a brit állampolgárok számára, így nem hiszem, hogy az Európai Uniót lehetne hibáztatni e kimenetelért. Ezért Nagy-Britanniát terheli a felelősség, kizárólag Nagy-Britanniát, és senki mást" - mondta az Európai Bizottság elnöke.