Juncker kompromisszumokra is kész

Az Európai Néppárt a jelek szerint megnyerte az európai parlamenti (EP-) választást, és így jogos az az igénye, hogy elnököt állítson az Európai Bizottság élére - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppártiak listavezetője hétfőn kora hajnalban Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján, az előzetes választási eredmények ismeretében.
MTI, 2014. május 26. hétfő, 09:49
Fotó: Reuters

A volt luxemburgi kormányfő kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a lehető legszélesebb támogatást igyekszik szerezni az EP-ben, amelynek szavaznia kell majd az uniós országok állam-, illetve kormányfői által az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt személyről. Juncker megfogalmazása szerint a nyertes párt vezetője "nem fog térdre borulni mások támogatásáért", ami azonban nem jelenti azt, hogy nem áll készen kompromisszumok megkötésére az Európa-párti erőkkel.

A néppárti listavezető külön említette a zöldeket, mint akiknek a támogatását szándékában áll elnyerni. Juncker emlékeztetett arra, hogy amikor az európai bizottsági elnök személyére jelöltet állítanak, figyelembe kell venni az EP-választások eredményét. A néppárti politikus elvetette annak a gondolatát, hogy háttéralkuk nyomán mást emeljenek ebbe a tisztségbe, mint aki a pártcsalád támogatását korábban megszerezte. Tömören nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, amely - utalva arra, hogy a magyar kormányfő elzárkózott Juncker európai bizottsági elnöki ambícióinak támogatásától - azt firtatta, elképzelhetőnek tart-e más néppárti jelöltet a tisztségre.

HOZZÁSZÓLÁSOK