Juncker szerint az erősödés miatt nincsenek jelentősebb aggodalmak és az nem okoz gondot a növekedési és inflációs várakozásokat illetően.

Hétfőn az euró dollár árfolyama 2009. decembere óta nem látott magasságokba szökött: közép-európai idő szerint nem sokkal fél hat előtt rövid időre áttörte az 1,4900 dolláros szintet. Az euró január 10-én volt idei mélypontján, 1,2874 dolláros árfolyamon, azóta a februári, ír mentőcsomag körüli bizonytalanságok miatti megtorpanástól eltekintve pozitív trendet mutat az árfolyamgörbe.

Juncker aggodalmát fejezte ki ugyanakkor az euróövezet inflációs kilátásai miatt. Az euróövezeti infláció éves mértéke áprilisban - az Eurostat előzetes becslése szerint - harminc havi csúcsra, 2,8 százalékra szökött az előző havi 2,7 százalékról.

Juncker, aki egyben Luxemburg miniszterelnöke, az észt fővárosban elmondta: támogatni kell az olyan euróövezeti államokat, amelyek pénzügyi segítségre szorulnak, mint Portugáliát. Ugyanakkor ezeknek az országoknak is áldozatokat kell vállalniuk: "készek vagyunk a szolidaritásra, de kristálytisztának kell lennie, hogy azoknak is szolidaritást és így további konszolidáló lépéseket kell vállalniuk , akik segítséget kérnek" - fogalmazott az eurócsoport elnöke.

Görögországról szólva elmondta: az ország helyzete "nagyon nehéz" és az európai szakemberek "közelről figyelik a helyzetet". Kifejtette azonban, hogy nem gondolja, hogy az adósság átstrukturálása opció volna. Leszögezte: valamennyi félnek a jelenlegi menetrendhez kellene tartania magát.

Az Európai Központi Bank (EKB) leendő elnökének személyéről szólva a luxemburgi miniszterelnök világossá tette, hogy szerinte az EKB kormányzótanácsának jelenlegi tagja, Mario Draghi lehet Jean-Claude Trichet utóda. Arra a kérdésre, hogy szerinte elkerülhetetlen-e Draghi kinevezése, úgy fogalmazott: "már hónapok óta úgy gondolom, hogy ez a folyamat megállíthatatlan".